Beste maatjes of is jullie relatie best mat (geworden)?

4 februari 2020
Delen via:

Vriendschap in je huwelijk. Voor de een vanzelfsprekend, voor de ander een diep verlangen. 

Wat verstaan we eigenlijk onder vriendschap? Uit een Amerikaanse enquête blijkt dat mensen onder andere het volgende bij vriendschap vinden horen: vertrouwen, respect, gedeelde interesses, lachen en genieten van elkaars gezelschap. 

Verkeringstijd

We weten het allemaal nog wel, de verkeringstijd. Alles draaide om die ander. Je wilde waarschijnlijk niets liever dan heel veel tijd met elkaar doorbrengen. Mijn man en ik hebben heel wat afgereisd in de weekenden om elkaar te kunnen zien. Ik leefde toen ongeveer uit mijn weekendtas en de trein werd bijna mijn tweede thuis. Geen afstand was ons te gek en zelfs op de onmogelijkste dagen of momenten maakte je tijd voor elkaar.

Zo bracht mijn man mij vaak op maandagochtend om 6 uur naar het station, vanaf zijn ouderlijk huis, zodat ik om half 9 op mijn werk kon zijn. Ook ging ik bijvoorbeeld met alle plezier mee naar de Tractor Pulling, waar ik eigenlijk niet veel aan vond. Maar ach… hij vond het leuk en ik vond hem leuk. Dus dan was het toch het einde om samen op een koude tribune in de enorme herrie te zitten? Wat hadden we er veel voor over om elkaar te kunnen zien. 

Hoe is dat nu?

Hoe is dat nu, na een x aantal jaren huwelijk? Kun je nog steeds zo veel lachen met je man? Of misschien genieten jullie nog wel van elkaars gezelschap, maar komt het er eigenlijk niet zo vaak meer van om echt tijd en aandacht te hebben voor elkaar. Misschien kruisen jullie wegen elkaar voornamelijk bij de voordeur. De een gaat, de ander moet alweer weg. Werk, kinderen, hobby’s, afspraken, telefoons… zo veel kan onze tijd en energie opslokken. En dat gaat dan ongewild en soms ongemerkt ten koste van de tijd en aandacht voor elkaar.

Hoeveel mag het je nu nog kosten om tijd voor elkaar te maken? En ben je nog steeds zo geïnteresseerd in de ander? Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu niet gauw meer om 6 uur ’s morgens op zou staan om samen met mijn man een ontbijtje te kunnen eten. Op dat tijdstip draai ik me liever nog een keertje om. Natuurlijk zie je elkaar nu dagelijks en in je verkeringstijd niet. Maar is het verlangen naar elkaar en het genieten van het samen dingen doen soms niet te veel op de achtergrond gekomen? Hoe snel kan je elkaar als vanzelfsprekend gaan beschouwen? Of misschien zie je elkaar nu in de eerste plaats als vader en moeder, als het je gegeven is kinderen te krijgen, in plaats van als geliefden?

Echte vrienden

Echte vrienden hoef je echt niet dagelijks te zien. Maar als je je vrienden alleen in het voorbijgaan zou zien, blijft er al gauw geen vriendschap meer over. In echte vriendschap moet je investeren. Met echte vrienden deel je lief en leed en maak je plezier. Wil je de vriendschap met je man (opnieuw) verdiepen, dan is het broodnodig dat je tijd maakt voor elkaar! Niet om de weekboodschappen te halen, maar om samen leuke dingen te doen, dubbel te liggen van de lach en om te delen wat je bezighoudt. Doe je dat niet, dan beland je al gauw in een sleur en wordt je relatie mat.

Glans

Onverdeelde aandacht voor elkaar geeft glans aan je huwelijk en doet de liefde oplaaien! In een tijd waarin huwelijken stuklopen en mensen eenzaam zijn, ook binnen relaties, geloof ik erin dat het belangrijk is om echt te kiezen om tijd voor elkaar apart te zetten. Daarom heb ik Idate’jes ontwikkelt. Datenight ideeën voor geliefden, zowel uit als thuis. Voor romantische datenights hoef je namelijk echt niet altijd de deur uit. Wat je voor Idate’jes wel nodig hebt is romantiek, creativiteit, humor en natuurlijk je geliefde. Verras jezelf en elkaar en laat je relatie weer schitteren!

Voor wie tijdens of na het Idate’je nog iets meer diepgang en een goed gesprek wil, is er op iedere kaart een verwijzing naar een Babbel & Bid (B&B) thema toegevoegd. De gespreksvragen bij deze thema’s zijn op aparte kaarten verder uitgewerkt. Dit is optioneel. Maar zelf geloof ik dat samen bidden en bijbellezen uiteindelijk het belangrijkste fundament onder een goede relatie is. Hij is de enige die echte Liefde kan geven en Zijn glans over jullie huwelijk wil (terug) geven. Ook als je misschien alle hoop bent verloren dat het tussen jou en je partner nog goed komt. God is de God van hoop. Vestig je hoop en je verwachting op Hem. 

Voor mijn man ga ik alvast een “Idate’je” trekken uit de stapel kaartjes. Eens even kijken: ‘Liefde is… ooit ergens begonnen’. Eronder staat: ‘Ga samen terug naar waar het ooit begon of een andere plek die voor jullie belangrijk is en waar je misschien al lang niet meer bent geweest (…)’ Nu maar hopen dat mijn man niet over de Tractor Pulling begint…

Jessica ontwikkelde deze leuke kaartset. Zij geeft dit onder eigen beheer uit.
Leuk ideetje voor valentijn! 

Verkrijgbaar bij (www.momentjess.nl)  en in de boekwinkels.


PUUR!vandaag boekentip

vriendschap in je huwelijkInvulboek voor samen
‘Samen is…’ is een invulboek voor elke dag, waarin je als man en vrouw wordt uitgedaagd om gestalte te geven aan ‘samen’. Je leert elkaar (nog) beter kennen met de vragen en opdrachten die je allebei met je eigen antwoord invult. Wat wordt bedoeld met dit Bijbelvers? Wat is je mooiste jeugdherinnering? Hoe breng jij een probleem bij God? Henk en Ruth Stoorvogel hebben dit boek geschreven vanuit hun eigen ervaringen als man en vrouw die samen God willen dienen. Zij hebben voor een heel jaar invulvragen en opdrachten bedacht die je relatie verdiepen en verrijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *