De bubbel van mijn dochter

7 mei 2021
Delen via:

Opvoeden, wanneer is het eigenlijk klaar? Op welke leeftijd kun je je kind helemaal loslaten?

18 jaar is ze. En ze houdt dapper vol. Maar ze mist veel. Vorig jaar heeft ze haar havodiploma gehaald zonder eindexamen te doen. Er was een groot feest hier in de tuin, maar de reisjes die ze bedacht had gingen niet door. De Nijmeegse Zomerfeesten, New Wine, allemaal evenementen waar zij enorm naar uitkeek, geschrapt. Bij de opleidingen waar ze zich had aangemeld werd ze uitgeloot. Plan B, vwo 5 met als perspectief de studie Geneeskunde, bleek halverwege het jaar toch niet zo’n goed plan. De combinatie van alles alleen thuis achter een scherm moeten doen, geen interactie met klasgenoten en het hoge niveau van de vakken deed haar besluiten te stoppen met school.

Wij gingen laatst een nachtje weg (zie vorige blog op PUUR!). De jongste ging bij oma logeren en zij mocht, samen met haar broer van 14, thuis blijven. Ze had ook wat vriendinnen uitgenodigd. Vanaf het begin van de coronaperiode is het een lastige discussie geweest: wat mag wel en wat mag niet. Daarnaast veranderden de regels ook nogal eens. Of ze mocht wel met vriendinnen buiten sporten binnen anderhalve meter, maar zodra ze van het trainingsveld afliep gold die afstand wel. Ze heeft een vast groepje van drie vriendinnen steeds wel gezien, inclusief bij elkaar slapen. Omdat ik ook niet wist hoe ze het anders vol moest houden vond ik dat goed. Ze gaat er verantwoordelijk mee om en realiseert zich goed dat oma kwetsbaar is.

Afgelopen week moest ze afrijden en dan kiest ze er bewust voor haar vriendinnen niet te zien, ze wil koste wat het kost fit zijn. Ze heeft het uitgebuit hoor, ons nachtje weg. De buurvrouw was niet blij. Gelukkig zet ik ’s nachts mijn telefoon uit, anders had ik gezien dat ze om half drie geappt had dat ze best graag wilde slapen en zich af vroeg hoe lang het feestje nog doorging. De letterlijke afstand hielp mij om er ook emotioneel afstand van te nemen. Ik vond het oprecht vervelend voor de buurvrouw maar ik kon er op dat moment niets meer aan doen. Toen we thuis kwamen vroegen we ons af wat er met de vloer was gebeurd.

‘We hebben stoelendans gedaan.’ Nu snap ik de buurvrouw nog beter. Muziek hard, gekras en gegil. Dat is gewoon niet te doen. Wij hadden gehoopt dat het opvoeden een beetje klaar zou zijn rondom die magische leeftijd van 18. Een volgende keer gaan we met iets duidelijkere afspraken de deur uit. De buurvrouw krijgt haar nummer én ze wordt van tevoren ingelicht. Er wordt niet meer geslapen (gelukkig gaat die avondklok er af) en we spreken van tevoren een redelijke tijd af. Later op de dag is ze uit zichzelf met een bosje tulpen haar excuus aan gaan bieden. Dat vond ik dan ineens weer heel volwassen.

Jolette is een nieuwe blogger voor PUUR. Dit is haar tweede blog. Haar eerste kun je hier teruglezen. Wil je meer weten over Jolette, klik dan hier.


Tot rust komen in het tumult van je gezin? Dat kan! Stiltetrainer Mirjam van der Vegt laat in dit praktische, eerlijke en humoristische boek zien dat stilte en kinderen geen onmogelijke combinatie is. Het gezin is bij uitstek de plek waar je de innerlijke rust leert beoefenen. Samen op ontdekkingstocht, ontspannen, Gods kracht beleven, groeien en delen. Ouder en kind leren van elkaar. Met unieke samenwerking met een tekentherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *