De drie beste wintersalades

5 januari 2019
Delen via:

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Soms is het gewoon prettig om even iets anders dan yoghurt of brood te eten. En een heerlijke salade met een doorgewinterde smaakbeleving is altijd genoeg om je weer even heerlijk gezond en goed te voelen.

1. Bietensalade

Wist je dat bieten je uithoudingsvermogen vergroten? Ook bevat het relatief veel natuurlijke suikers. Dit geeft in de winter extra energie.

Dit heb je nodig:

  • 4 rode bieten
  • ½ potje zilveruitjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de bietensalade:
Kook de (winter)bietjes in circa  1 ½- 2 uur gaar (prik erin om te controleren of ze gaar zijn). Ze moeten net onder water staan in je pan. Niet schillen, wel goed schoon borstelen en wassen en het eventueel uitstekende loof verwijderen. Snijd het niet te ver weg, zodat de biet niet gaat ‘bloeden’. Na het koken kun je de schil er moeiteloos afpellen. Knijp erin, dan floept de schil los.

Snijd de bieten in blokjes, laat de zilveruitjes uitlekken en roer deze met 2 eetlepels mayonaise door de bietjes. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met een cracker erbij.

2. Winterwortelsalade

Wortelen zijn verfrissend en goed voor de ogen en de huid. Bèta caroteen beschermt je immuunsysteem. Met een beetje vet uit de dressing neem je deze vetloze vitamine nog beter op. Rauwe wortelen zijn gezond, maar stoven –omdat de cellen dan opengebroken worden- is nog beter voor de opname van bèta caroteen.

Dit heb je nodig voor een basis wortelsalade:

  • Winterwortelen
  • Evt. rozijnen
  • Evt. appel
  • Evt. walnoten of andere noten en zaden
  • Dressing naar keuze

3. Champignon-hazelnoot salade

  • 250 gram kastanjechampignons balsamico azijn met hazelnoten
  • 25 gram hazelnoten
  • 1 peer (bij voorkeur Conference en net rijp)
  • 100 gram gemengde sla met rucola
  • 100 gram geitenkaas
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout, peper en tijm

Snijd de kastanjechampignons in tweeën en bak deze in een koekenpan, zonder boter of olie, op middelhoog vuur binnen 3 tot 4 minuten totdat ze flink zijn geslonken. Giet vervolgens een flinke scheut balsamico azijn bij de champignons in de pan. Schud de pan zodat de champignons helemaal worden bedekt met de donkere en glanzende azijn. Laat de pan met champignons nog een minuut op middelhoog vuur staan, en schep de champignons nog even om zodat ze goed bedekt zijn met de azijn. Laat de champignons afkoelen.

Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder vet op een middelhoog vuur in 2 tot 3 minuten, zodat ze licht bruin worden. Laat de hazelnoten vervolgens op een bord afkoelen.

Snijd vervolgens de peer in vieren en snijd het klokhuis en de steel er uit. Snijd de twee kwarten in dunne plakken.

Voeg aan een ruime kom de gemengde sla toe. Ik heb gekozen voor gemengde sla met rucola, maar je kan er ook voor kiezen om alleen rucola te gebuiken. Kruimel de geitenkaas door de sla.

Om de noten in grove stukken te maken zou je deze fijn kunnen hakken met een mes. Tenzij je graag wilt dat je keuken wordt bezaaid met kleine stukken hazelnoot heb ik een iets praktischer alternatief. Stop de hazelnoten in een plastic zak en sla er op met een (keuken)hamer totdat deze in grove stukken zijn geslagen. Voeg de gebroken hazelnoten toe aan de salade.

Voor deze salade maak je een vinaigrette met diezelfde heerlijke balsamico azijn. Voeg aan een kommetje twee eetlepels balsamico azijn toe. Begin de azijn met een kleine garde te kloppen en voeg hier heel langzaam drie eetlepels olijfolie aan toe zodat de olie en de azijn goed kunnen mengen. Voeg deze dressing toe aan de salade. Voeg ook de champignons toe en breng de salade op smaak met peper, zout en wat tijm.

Gebruik de plakken peer om de salade mee op te maken. Garneer de salade met nog wat tijm om het helemaal af te maken.

En zo maak je deze snelle maaltijdsalade boordevol hazelnoten; een rijke en gezonde salade geschikt voor flexitariërs en vegetariërs. Pittige rucola, zoete peer en geitenkaas, krokante hazelnoot en heerlijk hartige champignons. Met zo’n salade blijven de goede voornemens goed vol te houden.

Eet smakelijk!


De erfgename van Winterwood van Sarah Ladd is een prachtig verhaal over een jonge vrouw die besluit haar hart te volgen.Engeland, 1814. Amelia Barrett, de erfgename van een oud landgoed, belooft haar stervende vriendin dat zij voor haar dochtertje Lucy zal zorgen. Daarmee haalt ze zich echter de woede van haar familie en vooral van haar verloofde Edward op de hals. Amelia ziet nog maar één oplossing: ze zal trouwen met de vader van het kind, kapitein Graham, een man die ze nog nooit heeft ontmoet. Maar voordat het zover komt, slaat het noodlot toe: Lucy wordt ontvoerd.Nadat Sarah Ladd de klassiekers van Jane Austen en de zuster Brönte had verslonden, was ze zo verslaafd geraakt aan de Engelse Regency-sfeer dat ze besloot zelf historische romans te schrijven die zich deze periode afspelen.      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *