Een knorrend varkentje en dansende beren

24 augustus 2021
Delen via:

Johanneke’s jongste dochter heeft het syndroom van Down en kreeg op vakantie last van neusverkoudheid. Ze leek net een knorrend varkentje. Voor Johanneke was dat reden genoeg om zich zorgen te maken en allerlei beren op de weg te zien.

‘Onze dochter is al een paar weken flink neus verkouden. We hebben al een coronatest gedaan en die is gelukkig negatief’ mailden we een paar weken terug naar de kinderarts van onze jongste dochter met het syndroom van down. Al binnen een dag kregen we reactie van hem. ‘Wat wil je dat ik doe: een doorverwijzing maken naar kno of eerst bloedprikken voor mogelijke allergieën?’ Omdat we zelf wel vrij zeker wisten dat het geen hooikoorts of een allergie was, vroegen we om een doorverwijzing naar de kno-arts. Binnen drie weken konden we daar al terecht.

Beren op de weg

Dan is het zover en mag ze samen met papa naar de kno-arts. Terwijl ze daar zo door de gangen liepen zei ze ‘ziekenhuis leuk’, wat is het toch een heerlijk optimistisch dametje. Daar kan ik steeds opnieuw iets van haar leren. Het is namelijk mijn valkuil om snel beren op de weg te zien. Wat dan wel overigens helpt is om samen met ons meisje te dansen op het nummer van ‘brother bear’, dan worden de beren dansende beren en lukt het me weer om me minder zorgen te maken. Wat ook helpt is om datgene waar ik me zorgen over maak eerlijk te delen met een lieve vriendin. Ook dan zijn de beren al minder op de voorgrond aanwezig.

Als ze thuiskomen uit het ziekenhuis vertelt manlief dat ons meisje ontstoken neusamandelen heeft en haar oren hierdoor ook helemaal dicht zitten. We kunnen direct een antibiotica en neusspray ophalen bij de apotheek en mogen haar neus gaan spoelen, zodat ze weer door haar neus kan gaan ademhalen. Toen ik hoorde over haar ontstoken neusamandelen en het slecht kunnen ademhalen door haar neus, moest ik denken aan onze campervakantie.

Peppa Pig

Wat klonk ze ‘s nachts vol, ze leek net een knorrend varkentje. En hoe toepasselijk, een van haar favoriete boekjes die ze mee had tijdens onze campervakantie, was ‘Peppa Pig gaat kamperen’. Hopelijk helpt de antibiotica goed en hoeven haar neusamandelen niet verwijderd te worden. Al moest ik eerlijk zeggen dat ik op dat moment wel weer beren op de weg zag en haar al zag liggen bij de kno-arts. Maar goed, gewoon stap voor stap en niet te veel zorgen maken voor morgen.  

Stap voor stap dus, en die eerste stap was om de pillen van de antibioticakuur binnen te krijgen. Ik weet nog dat ik dacht: slik, hoe gaan we die naar binnen krijgen? Vol goede moed gaf ik haar een glas appelsap en een half tabletje. Normaal gesproken moet ik haar er vaak op wijzen dat ze wel goed moet kauwen en slikt ze vaak grote dingen zo heel door, daarom had ik wel goede moed. Maar helaas, deze keer deed ze dat niet, het tabletje belandde in haar glas appelsap. Op naar poging twee, nu met een hapje kwark.

Dansende beren

En voila, dat was een goede zet. Nu gleed het tabletje wel naar binnen en bleef het ook binnen, gelukkig maar. En het slikken van de pillen was gelukkig maar voor een weekje. Hopelijk werkt de antibiotica snel zodat ons dametje dan geen knorrend varkentje meer is, dacht ik op dat moment. Om daar aan toe te voegen: en hopelijk lukt het mij ook wanneer ik weer last heb van beren, dat ik ze kan zien als dansende beren, die me helpen om te leven in het nu. Heb jij ook last van snel beren op de weg zien? Wat helpt jou om minder last te hebben van die beren?


Samenleren I van Wijnanda Hogendoorngeeft handreikingen om bijbellezen in het gezin vorm en inhoud te geven. Samen bijbellezen in het gezin is een belangrijk onderdeel van de geloofsopvoeding. In Samenleren biedt Wijnanda Hogendoorn handreikingen om bijbelleesmomenten tot waardevolle gezinsmomenten te maken. Het boek bevat creatieve handvatten om 25 weken lang iedere dag samen met de Bijbel bezig te zijn. Doordeweeks worden er korte momenten met enkele vragen en opdrachten aangeboden, voor de zondag is er een uitgebreidere verwerking beschikbaar. Samenleren 1 is het eerste deel van een tweeluik en met name bedoeld voor de periode van Advent en Kerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *