Films met overspel, wel of niet?

31 augustus 2018
Delen via:

Ik ben de laatste tijd helemaal weg van Meryl Streep. Ik bedoel, soms heb je gewoon van die fangirl momenten. Van die dagen waarop je er blij van wordt dat je ’s avonds na een dag saai zitten op kantoor een goede film kan kijken. Of in ieder geval een film waar je vrolijk van wordt.

Nou, het rijtje was snel bekeken: August: Osage County werd opgevolgd door The Post. The Post werd compleet weggedrukt door beide Mamma Mia’s en toen kwam ik bij Falling in Love.

Falling in Love

Frank en Molly ontmoeten elkaar in de boekwinkel, maar reizen al snel elke dag samen.

Ja, en dit is dus een van die films waarin overspel voorkomt. Hoort dat nu bij het leven? Is dat wat nu eenmaal overkomt? Of zijn films met overspel juist films die je moet vermijden? Omdat het zonde is.

Hoe dan ook, het is kerst en Frank doet inkopen voor de jaarlijks viering van dit feest. In de boekwinkel loopt hij tegen Molly op en laat het boek dat hij voor zijn vrouw heeft gekocht vallen. Per abuis pakt Molly zijn boek en hij neemt haar boek over zeilschepen mee.

boekwinkel

 

Drie maanden later komen ze elkaar in de tram naar New York opnieuw tegen en er ontstaat een vriendschap die al snel tot meer uitbloeit. Ondanks dat Molly zich hevig verzet tegen deze gevoelens geeft ze er uiteindelijk toch aan toe. Er is maar één probleem: zowel Frank als Molly zijn getrouwd.

Wat nu dan?

Mijn broer heeft een paar weken zijn tweede zoon gekregen en de zondag nadat Matteo geboren is, kwam ik bij hem en zijn vrouw eten. Ik vertelde over hoe ik van Meryl Streep hield (mijn familie is deze acties van mij al wel gewend en keek dus nergens van op), maar toen het over Falling in Love ging, betrok het gezicht van mijn broer. 

Ja, zei ik, dat kan gebeuren. Dat je dan opeens van iemand anders houdt, het lijkt me best moeilijk. Mijn broer was echter van mening dat je daar een eigen keuze in had. Jazeker, je kon van iemand anders gaan houden, maar dan nog moest je voor je eigen vrouw kiezen.

Ik slikte: zo had ik er nooit over nagedacht. Want inderdaad: de hele film wil je dat ze bij elkaar komen, maar wat gebeurt met de achtergelaten vrouw? De alleengelaten man?

Ondanks dat ik van de meeste films houdt en een hoop goedkeur, dacht ik nu voor het eerst: ‘Wat nu dan?’


Zondebok van Jacobine van den Hoek is een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het zestiende-eeuwse Amsterdam aan de vooravond van de 80-jarige oorlog, zeer geschikt voor lezers van Simone van der Vlugt.

 

 

 

 

Reacties (6)

 • Margriet van der Veen schreef:

  Deze film nodigt dus uit tot een goed gesprek. Juist deze zgn ‘dat doe je niet’ dingen moeten aan het licht gebracht worden.
  Veel, ook christelijke, huwelijken tobben met hun liefde.
  Gooi maar open, goede gesprekken zijn broodnodig en laat Gods Licht er over schijnen .

 • Annemieke schreef:

  Helaas gebeurt dit in het leven, enkel wij hebben daar zelf een keus in. Als je weet dat dit zondig is dan ga je daar tegen in. Desnoods neem je een ander route of verhuis je zodat je de ander niet meer tegen komt. Het is voor kinderen een trauma als deze dingen gebeuren. En wat doet het met het gevoel van de partner, wordt dat zomaar opzij gezet? Wordt die weggegooid als een oud vod? Bid om kracht om er tegen te vechten!

 • Marieke schreef:

  Bij dit onderwerp moet ik altijd aan mijn (overleden)schoonvader denken. Toen hij jong was en elke dag naar zijn werk in Zoetermeer reed met de trein, kwam hij in de trein – iedere morgen dezelfde tijd – dezelfde vrouw tegen. Het ‘klikte’ tussen hen, en toen mijn schoonvader dat vaststelde nam hij voortaan een trein vroeger. Liefde en trouw zijn keuzes!

 • Janet schreef:

  Wat een goed keuze!

 • Jude Roosen schreef:

  Overspel en verliefd worden op iemand anders zijn dingen die kunnen gebeuren. Ze vermijden dmv films en/of boeken te vermijden is voor mij hetzelfde als je kop in het zand steken. Ik keur het niet goed maar het moet bespreekbaar zijn. We zijn onvolmaakte mensen en door die onvolmaaktheid in combinatie met eerlijkheid leren we ook wat vergeven is. Durf vragen stellen en durf eerlijke antwoorden geven, alleen zo kan je groeien. Het is vaak niet de gemakkelijkste oplossing maar wel de sterkste. Christenen zijn wil niet zeggen dat je er van gevrijwaard blijft. Maar dat lijkt juist taboe onder veel christenen.

 • Laura schreef:

  Vermijden is niet je kop in het zand steken, maar voorkomt dat je het gewoon gaat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *