Hellup de zomer(vakantie) is in aantocht wat nu?

9 juli 2020
Delen via:

Misschien is deze vraag de afgelopen tijd ook wel in jouw gedachten opgekomen. De zomervakantie is in aantocht en in plaats van hier naar uit te kijken zoals andere jaren, zie je hier als ouder(s) nu als een berg tegenop. Want hoe kom je de zomervakantie door, nu je vakantie gecanceld is en jij met je gezin alle weken aan huis gekluisterd bent. Dit kan best wat vragen bij je oproepen en heel wat van jouw improvisatievermogen vragen.

Maar weet je, ik hoop dat je na het lezen van deze blog naar de zomervakantie kan uitkijken. Al is het maar iets. Er zijn namelijk zoveel leuke dingen die je kunt doen. Juist de simpele dingen die voor het oog gezien zo doodgewoon lijken, kun je maken tot een kostbare herinnering voor jou en je kind(eren). Ook al heb ik zelf geen kinderen, ik ben wel kind geweest en als ik nu terugblik op mijn eigen jeugd, dan waren het niet de vakanties die we elders doorbrachten die bij mij een onuitwisbare herinnering teweeg hebben gebracht maar de dingen die we deden in en rondom ons huis. Als gezin maar ook met familie en vriendinnen.

De dagen die we als gezin samen met enkele familieleden doorbrachten op het strand, dat is er een van. Een koelbox vol met allerlei lekkers ging mee. Een tas gevuld met tijdschriften, boeken en puzzelboekjes waarmee we ons vermaakte al luierend op een strandlaken. En niet te vergeten de emmers en schepjes waarmee we de mooiste zandkastelen maakte. We vermaakten ons prima. Voordat we het door hadden was het alweer laat waardoor we weer op huis aan moesten. En niet alleen deze herinnering koester ik maar ook de slaapfeestjes die we als zussen hielden. Wat een feest, wanneer we met ons beddengoed voor één nachtje naar de kamer van de andere zus verhuisde om daar een nachtje te gaan logeren. Zo simpel maar wat hadden we lol.

En de verkleedpartijtjes die ik met mijn nichtje hield, hilarisch. We dosten ons uit in de meest oubollige jurken met laarzen tot onze knieën maar wat een schik dat we hadden. Als ik nu de foto’s terugzie, straalt het plezier van onze gezichten af. En dat is toch wat een herinnering tot een blijvende herinnering maakt.

En dan die paar vrijdagavonden in het jaar, tijdens de zomerperiode, waarop er in Putten een braderie georganiseerd werd. Dat was echt een uitje. Samen met mams en mijn zussen gingen we op stap. We struinde stand voor stand af en kochten van die leuke zelfgemaakte armbandjes bij een Indiaanse man en het gaf ons het gevoel dat we voor even in het buitenland waren geweest en we dit als souvenir meegebracht hadden uit een ver oord ☺. Ach, een beetje fantasie is nooit verkeerd toch. En soms kreeg papa-lief een spontane ingeving en haalde hij op een warme zomeravond nog laat een halve literbak softijs bij de plaatselijke snackbar en smulde we met het hele gezin van deze traktatie.

Ik zou nog zoveel meer dingen kunnen bedenken als ik hier nog even wat langer de tijd voorneem maar ik denk dat jij als ouder met enige fantasie en improvisatievermogen ook genoeg dingen kunt bedenken voor jou en je gezin deze zomer. Denk eens terug aan je eigen jeugd. De (zomer)vakanties die je doorgebracht hebt en welke dingen er op jou indruk hebben gemaakt.

Gebruik deze ideeën voor nu en pas ze daar waar nodig is iets aan. Laat bijvoorbeeld elk kind een idee aandragen en probeer deze uit te voeren voor zover als dit mogelijk is. Organiseer bij mooi weer een gezinsfeest buiten, en maak met elkaar de hapjes en drankjes klaar. Knutsel samen de slingers en vlaggetjes in elkaar en versier hiermee de tuin. Hang lampionnen in de bomen en maak er met elkaar een groot feest van. Juist door dingen als gezin samen te doen, creëer je met elkaar de mooiste herinneringen. En heb je nog niet genoeg ideeën, dan geef ik je hieronder nog een paar tips. Wie weet heb je er wat aan.

→ Laat je kinderen een nachtje in een tent slapen, gewoon in de achtertuin. Voor hen een avontuur. Bijkomend voordeel, jij als ouder(s) kunt ze goed in de gaten houden. Niet geheel onbelangrijk toch? 

→ Koop waterballonnen en schietkanonnen en organiseer een waterpretballet. Niet alleen verkoelend tijdens een warme zomerdag maar ook nog eens super lachen.

→ Kijk bij slecht weer samen een familiefilm op de bank. Maak vooraf popcorn klaar en voilà je hebt een heuse bioscoop aan huis. En nog goedkoop ook.

→ Bedenk een familieproject waarbij ieder kind zijn/haar eigen input kan geven.

→ Ga naar een fruitteler en pluk samen appels waar je naderhand een heerlijke appelmoes of appeltaart van maakt. Extra genieten waarschijnlijk omdat jij en je kinderen deze zelf geplukt hebben. 

En misschien wel een van de belangrijkste tips: Geef elk kind dat stukje persoonlijke aandacht. Want elk kind is uniek en heeft zijn/haar eigen karakter. En juist door hierop in te spelen kun je er achter zien te komen wat hij/zij nodig heeft om deze zomervakantie door te komen. En wie weet kijken ze over een aantal jaren terug en zeggen ze hopelijk: ‘Die zomer van 2020 was er een om nooit te vergeten. Het was anders dan gedacht, anders dan gepland maar het was een van de mooiste zomers ooit.’ Een om te koesteren en steeds weer in herinnering te brengen. Want uiteindelijk maak je de mooiste herinneringen thuis met elkaar!

PS: Vergeet niet wat foto’s te schieten. En o ja, misschien leuk om hier samen een collage van te maken die je vervolgens een mooie plek in huis geeft. Nog een extra en blijvende herinnering aan die zomer van 2020!

 


PUUR!vandaag boekentip

‘Ik ben een Bijbelontdekker’zomervakantie van Corine Zonnenberg is een praktisch boek vol proefjes bij de Bijbel. Aan de hand van experimentjes en opdrachten bij Bijbelverhalen ontdekken kinderen de Bijbel. De proefjes kunnen ze samen met volwassenen uitvoeren. Na het doen van een opdracht of proefje (ervaren), volgt het Bijbelverhaal (lezen) waarna er ruimte is voor gesprek en het opschrijven van gebedspunten (doorpraten). Maak de regenboog van Noach, bak brood en laat water in wijn veranderen. De materialen zijn alledaags en de opdrachten zijn makkelijk voor te bereiden. Door de leeftijdsdifferentiatie is het boek te gebruiken door kinderen van 4 tot 12 jaar. Een mooie manier van geloofsopvoeding die de Bijbelverhalen tot leven wekt.

 

Bestel dit boek voor €17,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *