Herinneringen van later

28 mei 2021
Delen via:

Jessica en haar man zijn 15 jaar getrouwd en kijken met hun kinderen naar oude filmpjes en foto’s. Ze worden er weemoedig van.

Onlangs waren mijn man en ik 15 jaar getrouwd. We zochten wat filmpjes of digitale foto’s om aan de kinderen te laten zien. Al scrollend door het familiearchief kwamen er diverse filmpjes voorbij van toen de kinderen klein waren. En als één ding garant staat voor plezier is het om met elkaar te lachen om oude filmpjes. Hoe vaak we ze ook zien… het blijft leuk. Het is heerlijk om die babbelende kleine grietjes te zien in roze jasjes en met poppenwagens, die hun babybroertje letterlijk overstelpen met knuffels. Prachtig om zoveel mooie herinneringen te mogen koesteren. Wel een beetje jammer overigens van opmerkingen als ‘oh mama, wat zag u er daar nog jong uit!’ en ‘papa… u was toen nog veel dunner!’ Gelukkig waren ze al weer snel afgeleid door het volgende hilarische filmpje waarin ze verbaasd stonden over hun eigen uiterlijk.

Dankbaarheid en weemoed

Ondanks alle tranen die over de wangen rollen van het lachen vervult het zien van al die filmpjes me niet alleen met dankbaarheid maar ook met een tikkeltje weemoed. Wat was het toch een mooie periode toen de kinderen zo klein waren. Wat een schatjes! Maar het bepaalt me er ook bij dat ik dat, toen ik er middenin zat, misschien lang niet altijd zo zag. Het slaapgebrek, peuterpuberteit, nooit een opgeruimd huis, kibbelende kinderen, omstandigheden van buitenaf die het zicht vertroebelden… het was in sommige periodes ook pittig. Realiseerde ik me wel genoeg hoe mooi die tijd was? Heb ik er wel volop van genoten en ben ik voldoende dankbaar geweest?

Herinneringen van later

En dat bepaalde me afgelopen weekend ook bij het hier en nu. Over vijf jaar kijken we, als het ons gegeven is, de filmpjes van nu en rollen we waarschijnlijk weer om van het lachen. Dan kijken mijn man en ik elkaar waarschijnlijk wederom vol weemoed aan: ‘Waar blijft de tijd!’ Over vijf jaar is de oudste al achttien en zit de jongste middenin de pubertijd. En ondanks dat het opvoeden van tieners ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt en het leven ook van tijd tot tijd pittig kan zijn, neem ik me voor om dubbel en dwars te genieten van het hier en nu en het moois te zien wat God ons geeft.

De herinneringen van later worden tenslotte nu gemaakt. Zoals dat aloude lied zo mooi zegt ‘tel uw zegeningen één voor één, tel ze alle en vergeet er geen (…) en ge ziet Gods liefde dan door alles heen’. Heb jij ze al geteld vandaag?

Broeken met gaten

De roze jasjes zijn inmiddels ingewisseld voor broeken met gaten, en de poppen door mobieltjes. Maar als we later terugkijken naar nu, weet ik zeker dat we weer zeggen ‘ah kijk dan wat een schatjes!’ En ik troost me met de gedachte dat de kinderen over een aantal jaar weer roepen als ze de filmpjes van nu zien ‘oh mam, wat zag u er daar nog jong uit!’


Jessica is eigenaar en bedenker van Momentjess. Momentjess wil mensen inspireren en aansporen om tijd te maken voor dat wat echt belangrijk is; God, je man of vrouw en je kinderen. Mooie momenten met elkaar om te koesteren en voor altijd in je hart te bewaren.

Momentjess ontwikkelt producten voor relatie- en geloofsopbouw. Tijd met elkaar die van blijvende waarde is, zoals idate’tjes. Neem eens een kijkje op haar website voor de mooie producten die Jessica ontwikkeld heeft.


Hoe geweldig het ook is om kinderen te hebben, het kan ook stressvol en vermoeiend zijn. Maar net zoals God ons gebruikt om onze kinderen te vormen, gebruikt hij onze kinderen om óns te vormen. Het down-to-earth moederboek ‘Happy mom’ van Ruth Schwenk helpt je om met die basis te groeien in je moederschap. Je hoeft het niet perfect te doen, en je hoeft ook niet alles op z’n beloop te laten. Er is een andere weg. Een weg die je samen met God mag bewandelen. Een weg waarop je de moeder wordt die God al die tijd al in jou ziet. Een happy mom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *