Moederdag zonder moeder te zijn

10 mei 2019
Delen via:

Moederdag komt er weer aan en dat is en blijft voor sommigen een lastige zo niet een zeer pijnlijke dag. Als je ongewenst kinderloos bent gebleven en je ook geen moeder meer hebt (of geen contact meer mee hebt) wat kunnen dan al die vrolijke en ‘schreeuwende’ reclame folders gevoelig liggen.

Ik zou een oproep naar de reclamemakers willen doen om de reclames minder persoonlijk te maken, want de mail die binnenkwam –letterlijk en figuurlijk! – deze week met de titel:

Anja, verras je moeder met een persoonlijk fotocadeau

Die triggerde me wél. Men gaat er dus vanuit dat iedereen nog een moeder heeft en als je dan deze zin leest, is het besef heel groot en pijnlijk: kón ik mijn moeder nog maar verrassen met een persoonlijk cadeau of gewoon met een bezoekje. Hoe komt zo’n zin binnen bij iemand die haar moeder net verloren heeft?

Ik schreef daar al eerder over in ‘de pijn van moederdag’

https://www.puurvandaag.nl/binnen/innerlijke-groei/de-pijn-van-moederdag/

Nogmaals wil ik er over schrijven omdat ik bij mijzelf een verandering bespeur. Ik kan niet precies de vinger er bij leggen waarom het dit jaar minder pijnlijk is voor mij en ik als het ware alleen maar door de ogen en het hart van anderen kijk en voel (met uitzondering dan van eerder genoemde reclame-mail).

Single

Nog steeds vind ik het jammer dat ik –omdat ik single ben- geen kinderen heb. Mijn moeder die ruim 12 jaar geleden is gestorven mis ik ook nog steeds. Dat maakt moederdag een dag zonder inhoud zou je kunnen denken.

Ik ben dankbaar dat ik steeds meer ben gaan beseffen dat een mens niet alleen van waarde is als zij moeder is of in het verlengde hiervan, minder is omdat ze geen kind(eren) heeft. In Gods ogen zijn we goed zoals we zijn, getrouwd, ongetrouwd, moeder of geen moeder dat maakt voor Hem niet uit.

Hij draagt ons

Ook wil Hij helpen de pijn te dragen als het gemis daar is. Een begin van het ‘anders’ worden van mijn gemis is geweest het bespreekbaar te maken. Aangeven aan de mensen om mij heen dat ik het soms moeilijk vind en een kraambezoek soms pijnlijk. Op de momenten dat je dat doet, zal je begrip ontvangen en kunnen de mensen delen in je verdriet. En ja: gedeelde smart is halve smart gaat echt op! Nee, het gaat niet zomaar en het is echt niet ineens weg: sterker nog, het zal denk ik nooit helemaal weg gaan of weg zijn. Maar dat hoeft ook niet! Verdriet is onderdeel van het leven van iedereen. Voor de één kan dat ongewenst kinderloosheid zijn, voor de ander een chronische ziekte of ….. vul zelf je verdriet en pijn maar in.

Zingen helpt

Moederdag anno 2019 is een dag voor ons die geen moeder zijn een dag van: laten we de Heere danken voor wie Hij is voor ons als méns en ik zing dan het lied “Bless the Lord o my soul” en ik hoop dat je mee kan zingen.

 

Leestip : Simply Single en Ontworteld…rouwverwerking bij ongehuwden via  http://www.missieenmijmeringen.nl/Anja/Boeken.html


PUUR! boekentip

‘Dansen in de regen’ van Marianne Grandia gaat over vreugde vinden in God. Hoe kun je vreugde vinden in God wanneer het stormt in je leven? En welke Bijbelteksten helpen daarbij? In haar toegankelijke, warme stijl vertelt Marianne Grandia over licht en schaduw, keuzes maken, het leven omarmen en dansen in de regen. Eerder schreef Marianne Grandia de romans ‘Witter dan sneeuw’, ‘Lenteregen’ en ‘Hemeldauw’.

 

Reacties (4)

 • Ada schreef:

  Wat een zegenrijk proces
  Dank voor het delen

 • ella schreef:

  mooi om het proces te zien en hoe je er nu in staat

 • Anja de Jong schreef:

  kleine aanvulling nog: “Verdriet is onderdeel van het leven van iedereen. Voor de één kan dat ongewenst kinderloosheid zijn, voor de ander een chronische ziekte of ….. vul zelf je verdriet en pijn maar in.”… deze zin heb ik er in gezet omdat ik merk dat tegenwoordig niet meer gesproken mag worden over verdriet of tegenslag of probleem. Nee dat moet dan gelijk veranderd worden in : uitdaging. Waarom? pijn is pijn en laat dat er alsjeblieft mogen zijn. ZOnder er in te blijven hangen, dat dan weer wel.

 • C&A ;-) schreef:

  Mooi dat je Moederdag nu toch anders ervaart dan eerder, Anja… Wat verschillend kan het voor iedereen zijn he?! Per mens, maar ook per keer…We kunnen altijd van elkaars ervaringen leren! Dank je wel voor het delen! Mooi lied, Psalm 103

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *