(Obsessief) plannen

13 augustus 2018
Delen via:

Wanneer ik de woorden uit mijn dagboek lees: “Wij mensen verspillen veel tijd en energie aan obsessief plannen”, voel ik mij direct aangesproken. Want ja, ik ben zo’n obsessieve planner! Overal in huis liggen briefjes, memo’s, to-do lijstjes etc.! Waar ik ook kijk en wat ik ook opensla, ik kom ze overal tegen! Manlief wordt er af en toe gek van en ik zelf eigenlijk ook wel.

Waarom doe ik dit dan, denk ik nu al schrijvend! Wat is het nut van al dit (vooruit)plannen. Levert het mij wat op? Nee, eigenlijk niet (al denk ik eigenwijs als ik ben van wel). Plannen zorgt er in mijn beleving voor dat ik mijn zaakjes goed op orde heb en niks vergeet of over het hoofd zie. Maar ja, wat als mijn planning in de war wordt geschopt, er onverwachts iets tussen komt, of iemand een afspraak afzegt?

 

Ja, dan is mijn rust volledig verstoord en is het in mijn hoofd één grote chaos. Alle lijstjes moeten weer aangepast worden en weg is mijn goed vooraf opgestelde plan(ning).

Ik denk ondertussen aan de woorden van Salomo uit Spreuken:

De mens stippelt zijn/haar eigen weg maar wat wordt uitgevoerd is het plan van de Heer. Spreuken 16:9

 

Waarom blijf ik dan toch stug doorgaan met plannen, terwijl ik weet dat Gods plan(ning) altijd voortgang zal hebben.

 

Inderdaad verspilling van tijd en energie, die ik voor veel nuttigere bezigheden kan gebruiken en inzetten.

 

Salomo beschrijft het in Prediker ook zo treffend: “Ik heb alles gezien wat onder de zon gebeurt en vastgesteld dat het niet meer is dan lucht en leegte en najagen van de wind. De oude berijming zet het nog net even wat krachtiger neer: “Ik zag al de werken die onder de zon geschieden en ziet het was al ijdelheid en kwelling des geestes”. Vooral het laatste gedeelte “het is al kwelling des geestes” kan ik volmondig beamen!

 

Het is dwaas om alles op voorhand te willen plannen (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten) want sommige afspraken moeten nu eenmaal vooraf gemaakt worden. Maar voor de rest is het een verspilling van tijd en energie en ontneemt het mij, om van het moment zelf te genieten. Het ontneemt mij om gewoon spontaan iets te doen. Terwijl ik diep van binnen weet, dat juist die onverwachte en niet geplande dingen 9 v/d 10x het leukst zijn.

 

Gek, dat ik mij dan toch steeds weer laat verleiden tot plannen! Tot het obsessieve toe! Terwijl ik juist vrij wil leven, niet alles tot in den treuren, wil vastleggen en gewoon simpel wil genieten! Salomo wist maar al te goed hoe wij het leven het beste kunnen leven, hij adviseert om van het leven te genieten, niet voortdurend te zwoegen (of plannen) want voor alles is een tijd en een plaats!

Tja, denk ik nu, ik kan wel stug blijven doorgaan met plannen en hopen dat de rest van mijn leven, precies volgens mijn planning verloopt maar dan ben ik wel heel naïef. Want er zullen hoe dan ook dagen komen, waarop niks volgens mijn planning verloopt en hoe houd ik mij dan staande… ?

 

Ach, het antwoord is zo duidelijk: “ik moet mijn planning uit handen geven en God vragen of Hij, Zijn plan voor mij voor die dag wil aantonen en ik zou bijna zeggen het liefst op een briefje”. Maar nee, beter van niet denk ik glimlachend, want ik kom om in de briefjes’, dus hoor ik het liever uit Zijn eigen mond!  En ik hoop en bid dat hoe vaker ik Zijn stem leer verstaan, hoe minder ik mijn geest laat verleiden, door zelf alles te willen plannen.

 

En ja, dan houd ik niet alleen energie over maar ook tijd, die ik vervolgens samen mét God kan doorbrengen en wie weet, wat voor mooie en verrassende dingen ik dan mee zal maken!

 

Janneke de Leede gaat in PUUR! in balans op zoek naar manieren waarop vrouwen met een overvolle agenda en druk sociaal leven rust en balans kunnen vinden. Slechts een enkeling slaagt hierin: zij zijn een inspiratiebron voor anderen: minder = meer. Voor christenen geldt daarbij dat juist ook in de Bijbel aanknopingspunten zijn te vinden voor meer rust en ruimte in het leven.


Parelduiken van Marga Haas bevat 52 korte overwegingen – een voor elke week op het ritme van het jaar. De auteur presenteert oude bijbelteksten zo fris en sprankelend dat ze mensen van nu op een nieuwe manier aanspreken. Ze laat zich daarbij inspireren door meditatie, de christelijke mystieken en de deuken en barsten die zij in haar eigen leven opliep. De overwegingen geven stof tot nadenken en vragen erom herlezen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *