Patrick and Shelagh: Call the midwife couple

14 augustus 2018
Delen via:

De laatste dagen ben ik helemaal verslaafd aan Call the Midwife. Alhoewel de hoofdverhaallijn me niet zo heel veel doet, ben ik wel geïntrigeerd door de verhaallijnen die eronder liggen. Een van de meest speciale verhaallijnen vind ik het verhaal van Patrick and Shelagh.

Shelagh begint het verhaal als Zuster Bernadette. Ze is een non in de orde van Nonnatus en werkt als vroedvrouw in het arme gedeelte van Londen (De East-End). Tijdens een algemene controle voor TBC wordt ze gediagnoseerd met de ziekte en terwijl ze in een retraite verblijft, worden haar gevoelens voor Dr. Turner sterker. Patrick Turner blijft haar ook brieven schrijven en ze besluit definitief de orde te verlaten en te trouwen met Dr. Turner en moeder te worden van zijn enige zoon: Timothy.

Shelagh was geboren in 1924. De schrijvers van de serie laten niet veel weten over haar achtergrond, maar wat we wel weten is dat ze zonder ouders is opgegroeid. Na de TBC kan ze helaas geen kinderen meer krijgen en zij en haar man adopteren een dochtertje.

Door de serie heen is Shelagh het beeld van geloofstwijfel en geloofsvertrouwen. Ze twijfelt constant doordat ze veel tegenslag krijgt en

Life is so different than she first expected.

Shelagh en Patrick laten het volledige gezinsbeeld zien. Vol vertrouwen op God, vol tegenslag, vol zorgen en vol liefde. Het is zeker de moeite waard om te lezen van of te kijken naar deze mensen die een les kunnen vormen voor je eigen (geloofs-) leven. Op een gegeven moment praat ze met haar man over de ziekte van hun kind:

You wish to know the Lord’s meaning in this thing?

Know it well,

Love was his meaning.

Het boek


Het is 1950 als de 22-jarige Jennifer Worth als vroedvrouw komt werken bij de nonnen van Nonnatus House, een kloosterorde die al sinds 1870 actief is in de Londense docklands. Het is een plek waar behalve de politie en de bewoners niemand durft te komen: bordelen, straatbendes en alcoholisten tussen de gebombardeerde huizen. Kinderen worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden in huizen zonder elektriciteit en veelal zonder stromend water. Geen gemakkelijke omgeving om in te werken, maar naast deze hardheid en onvermijdelijke drama’s ervaart Jennifer Worth onverwachte vriendelijkheid en begrip, altijd vergezeld van een grote dosis Cockney-humor.

Jennifer Worth vertelt niet alleen met liefde over de vrouwen voor wie ze dag en nacht klaarstaat, maar ook over de nonnengemeenschap waarin ze woont: wijs en vroom, maar ook werelds en grappig, soms gekmakend en vaak excentriek. Haal de vroedvrouw! geeft een indringend, levendig en ontroerend beeld van een kleurrijke achterbuurt uit vervlogen tijden, en is een ode aan mensen die gevormd zijn door de harde omgeving waarin ze leefden.

Jennifer Worth | 344 pagina’s |  Ambo Anthos | Paperback | 9789047204503

De serie
Call the Midwife is een dramaserie van de BBC over een groep vroedvrouwen in het Londense East End in de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw. De serie is ontwikkeld door  Heidi Thomas, oorspronkelijk gebaseerd op de memoires van Jennifer Worth, maar aangevuld met andere historische bronnen. De premiere van het eerste seizoen van 6 afleveringen was op 15 januari 2012. Halverwege 2018 komt seizoen 7 uit.

Geschreven door Marianne Florijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *