Poké bowl recepten

22 mei 2019
Delen via:

Poké bowl een term die ik regelmatig voorbij zie komen. Hip en helemaal van deze tijd.

Een poké bowl is een Hawaiiaans gerecht dat voornamelijk gemaakt wordt van rijst met rauwe vis en verse groenten.

Poké bowl met zalm

Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor poké bowl met zalm (ingrediënten):

  • 150 gram sushi rijst
  • 150 gram verse zalm
  • 1 norivel
  • 1 avocado
  • ½ komkommer
  • 1 eetlepel + ½ theelepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • 1 theelepel sesamolie
  • ½ theelepel sojasaus
  • citroensap (paar druppels)

Hoe maak je een poké bowl met zalm:

  1. Laat de sushi rijst eerst een kwartier wellen in koud water.
  2. Spoel het vervolgens om en doe er 300 ml water bij.
  3. Breng de rijst aan de kook, zet het vuur laag en kook het in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar.
  4. In een kommetje meng je 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker goed door elkaar.
  5. Dit mengsel schep je vervolgens door de sushi rijst wanneer deze gaar is. Laat de sushi rijst daarna volledig afkoelen.
  6. Terwijl de sushi rijst kookt snijd je de zalm in blokjes
  7. De zalm marineer je vervolgens met  1 theelepel sesamolie, ½ theelepel azijn en een ½ theelepel sojasaus.
  8. Zet de zalm afgedekt in de koelkast zodat het even lekker kan marineren.
  9. Snijd de avocado verolgens in dunne plakjes en druppel een beetje citroensap over zodat hij niet gaat verkleuren.
  10. Snijd de halve komkommer in dunne, lange plakken met een dunschiller en snijd ze daarna in dunne reepjes.
  11. Rooster het norivel boven het fornuis zodat het iets krokanter wordt en snijd deze daarna in dunne reepjes.
  12. Als de sushi rijst afgekoeld is kun je de poké bowl gaan maken.
  13. Verdeel de rijst over 2 kommen. Leg in iedere kom wat plakjes avocado samen met de zalm, reepjes komkommer en stukjes norivel. Garneer eventueel met wat sesamzaadjes en eet smakelijk.

Bron foto en recept: www.eefkooktzo.nl 


Mocht je niet zo van vis houden dan zijn er ook heerlijke recepten zonder vis. Heerlijke variaties en makkelijke gerechten. 

Vegetarische burrito bowl

Recept voor 2 personen
Tijd: circa 25 min. 

BENODIGDHEDEN:

  • 150 gr rijst
  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • 150 gr mais
  • 150 gram zwarte bonen
  • 3 eetlepels creme fraiche
  • 1 tl (Mexicaanse) kruiden
  • geraspte kaas
  • verse koriander of peterselie

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Begin met het koken van de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Ondertussen snijd je de avocado en tomaten in blokjes.
  3. Zodra de rijst klaar is verdeel je het over twee diepe borden.
  4. Laat de bonen en mais uitlekken om het daarna over de borden te verdelen.
  5. Creme fraiche, kruiden en kaas erover en klaar.

Met deze vegetarische burrito bowl heb je een hele snelle makkelijke maaltijd, ideaal dus voor op een drukke doordeweekse avond.

Bron foto en recept: www.lekkerensimpel.com


Griekse bowl met gryos en tzatziki

INGREDIËNTEN

  • 125 g orzo
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode ui
  • 125 g kerstomaten
  • 10 g munt
  • 1 potje magere Griekse yoghurt
  • 300 g kalkoengyros
  • 1 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 2 kl wittewijnazijn
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de orzo beetgaar in 8 minuten. Giet af, spoel met warm water en laat uitlekken.
  2. Rasp de helft van de komkommer met een grove rasp. Leg de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi met wat zout en laat het overtollige vocht uitlekken. Pers de knoflook.
  3. Snij de rest van de komkommer in blokjes. Snij de rode ui fijn. Halveer de kerstomaatjes. Meng door elkaar, samen met de extra vierge olijfolie en de helft van de wittewijnazijn. Kruid met peper en zout.
  4. Snij 3/4de van de munt fijn. Doe de uitgelekte komkommer in een kom. Meng er de yoghurt en de rest van de wittewijnazijn door. Voeg de fijngesneden munt en de knoflook toe en breng op smaak met peper.
  5. Verhit de olijfolie in een antikleefpan en roerbak de kalkoengyros 6-7 minuten tot de kalkoen gaar is.
  6. Verdeel de orzo, de kalkoengyros en de salade in kommetjes en schep er de tzatziki over. Werk af met blaadjes munt en serveer.

Bron foto en recept: 15gram.be


PUUR! boekentip

In haar boek ‘De 99 beste Amish huismiddeltjes’ put Georgia Varozza uit de rijke traditie van de Amish.

Ben je verkouden? Heb je een splinter? Last van ongedierte? De Amish hebben overal een oplossing voor. Met simpele, alledaagse ingrediënten en grootmoeders wijsheden staan er 99 tips in dit boek om zelf o.a. zalfjes, oliën, kruidenthee en schoonmaakmiddelen te maken. Met ruimte voor notities en veel Amish gezegden en wijsheden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *