Relatietherapeut Jacoline: “Samen geloven is soms nog intiemer dan seks”

2 juni 2020
Delen via:

“Ik was zelf niet goed voorbereid op wat me te wachten stond na het jawoord. En van huis uit heb ik ook niet het perfecte huwelijk als voorbeeld gezien.” Mediator en relatietherapeut Jacoline Steegstra (51) gelooft dat je de liefde kan leren. Hier schrijft ze over in haar nieuwe boek ‘Liefde kun je leren’. Met CIP.nl gaat ze in gesprek over de basis van een goed huwelijk en een duurzame relatie. “Veel mensen weten eigenlijk niet wat échte liefde is.”

Een duurzame relatie, wat is dat eigenlijk?

“Vroeger werden mensen uitgehuwelijkt. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je daar zelf de keuze in kan maken, maar je ziet wel dat het percentage echtscheidingen in die huwelijken veel lager is. Eigenlijk wil je daarom jezelf uithuwelijken: als je als basis een goede vriendschap hebt, geloof ik dat je veel dingen van de liefde kan leren. Als je alleen die klik of ‘vonk’ hebt red je het niet, dat is onvoldoende om een relatie op te bouwen. Een diepe vriendschap bouw je in je relatie op door niet alleen maar leuke dates te hebben, maar je ook te verdiepen in wat het huwelijk en een langdurige relatie is, voor je eraan begint. Je moet dus niet alleen je trouwdag zelf voorbereiden met een feest en een weddingplanner, maar ook vooruitkijken naar wat het huwelijk inhoudt als je eenmaal getrouwd bent. Wat ga je dan tegenkomen?”

Hoe bereidde jij je voor op je huwelijk?

“Ik was zelf niet goed voorbereid op wat me te wachten stond na het jawoord. Toen mijn man en ik een tijdje een relatie hadden, begonnen we na te denken over het huwelijk. Wij zijn relatief snel getrouwd, we kenden elkaar anderhalf jaar. Ik was niet goed voorbereid. Van huis uit had ik ook niet het perfecte huwelijk als voorbeeld gezien, hierdoor wist ik eigenlijk niet wat ‘echte liefde’ precies was. In de loop der jaren heb ik me daarin grondig verdiept. Door het boek wil ik inzicht geven in wat echte liefde is. Dit is iets wat je kan leren binnen het huwelijk, maar je kan het boek ook lezen als voorbereiding op je huwelijk of een langdurige relatie. Wanneer je samen leert wat echte liefde is, dan kan je de stormen in je huwelijk beter aan.”

“Een mens verandert en soms maakt dat het lastig om de eerste liefde terug te vinden. Het is dan de vraag of je bereid bent om te aanvaarden hoe iemand is geworden.”

 

Het hele interview van Nienke Alblas met Jacoline Steegstra kan je lezen op CIP.nl

 

Getrouwd zijn voor het leven is een kunst, maar het is beslist haalbaar wanneer je onvoorwaardelijk voor elkaar kiest en bereid bent je te verdiepen in hoe de liefde werkt. Jacoline Steegstra reikt in ‘Liefde kun je leren’ zeven verrassend bruikbare sleutels aan voor een hechte relatie en helpt je om je relatie opnieuw – of misschien wel voor het eerst – bewust vorm te geven.

Bestel dit boek voor €14,99

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *