Spring op!

6 maart 2021
Delen via:

Als mijn kind uit school komt, springt hij altijd meteen in zijn armen. Hij wil zo dicht mogelijk bij mij zijn en daar geniet ik enorm van. Het bracht me op de gedachte dat God ook van mij geniet. Hij houdt niet alleen van me, maar geniet ook van mij…

Blegh… workouts

Springen… ik associeer het met de vele YouTube workouts die ik inmiddels heb afgewerkt. Springen op zoveel verschillende manieren, die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. Druk ben ik thuis in de weer met mijn gewichtjes en weerstandsbanden. Zo klink ik heel sportief, maar heel veel plezier beleef ik er inmiddels niet meer aan. Sporten, zweten, springen… Het is voor mij sowieso eerder een soort van noodzakelijk kwaad. Ik spring me een slag in de rondte… Met maar één doel: wat van die overtollige kilo’s kwijtraken. Er ontsnapt me een zucht… Ik ben klaar met al dat gespring.

Na schooltijd

En terwijl ik geen zin meer heb om te springen, komt mijn kind uit school rennen en springt het op mij af. In volledige overgave gooit hij zijn handen in de lucht om mij heen, met maar één doel: mij vasthouden en samenzijn. En ik, met mijn kleine 165 cm (en geen top armspieren ondanks gewichtjes), til het al best grote kind op en omarm het zo stevig als ik kan.
Mijn hart springt op. Hoelang doet hij dit nog? Ik geniet ervan zolang als het duurt… Ik voel zijn omklemmende armen, hoe hij mij aait door mijn haren en ik snuif zijn geur op. Als ik hem weer op de grond zet, krijg ik midden op de stoep een halve boom aan papierwerkjes te zien die hij in elkaar heeft geknutseld. Wat geniet ik van dat stralende koppie, de glanzende ogen en zijn oprechte trots. Hij geniet van mij… van samen zijn. En ik geniet ook… En dan vraag ik het me even af: geniet ik genoeg van hem?

Genieten

Genieten… het is één van mijn voornemens. En daarin ben ik vast niet de enige. Van de week las ik ergens dat God van míj geniet. Snel las ik eroverheen, maar mijn blik werd teruggetrokken naar die ene zin. Hoezo geniet God van mij dan? Ja, Hij houdt van mij… maar geniet Hij ook van mij dan? Ik bedenk me dat houden van en genieten, als het goed is, vaak samengaan. Door Zijn ogen gekeken, geniet Hij van mij. Ook als ik sta te zweten en te springen, met als doel om iets meer te gaan lijken op die fitgirl (mission impossible, I know), die ogenschijnlijk zonder te zweten dertig buikspieroefeningen achter elkaar doet. Hij geniet van het met mij optrekken door alles heen. Hij kijkt met een lach, met een tedere blik vol liefde en zorg naar mij. Ja, Hij geniet van mij… Geniet ik genoeg van Hem?

Door wiens ogen?

Kijk ik dan soms door verkeerde ogen? Als ik me schuldig voel of schaam over dat ik weer in slaap ben gevallen tijdens het bidden, of niet eens gebeden heb, geen Bijbel heb gelezen, jaloers ben op die ene of mezelf te weinig voor vind stellen? Schaam ik me dan toch voor Hem? Voel ik me dan toch schuldig naar Hem? Alsof Hij daar met een norse blik en streng zwaaiende vinger mij staat te berispen? Wat voor ogen dicht ik God dan toe? Pijnlijk… Door mijn bril gezien, kijkt God misschien vaak naar mij vanuit een ‘jammer, net niet goed genoeg, het kan beter-bril’. Maar dat zegt alles over mij… En niets over Zijn genietende ogen. Hij is dankbaar dat alles is hersteld tussen Hem en mij. Hij wil met ons genieten. Dan, ja dán, springt Zíjn hart op. Even sta ik stil, Hij geniet van mij, Hij verheugt zich erover om samen te zijn met mij. Open armen… open, liefdevolle én allerminst oordelende ogen.

Spring op!

Hij geniet van jou en mij… Ik denk terug aan mijn zoon, die uit school mij haast omver rent en tegen me op springt. In gedachten spring ik naar Hem op… met maar één doel: in Zijn armen zijn. Hij heeft maar één doel: mij vasthouden en samenzijn. Het naar Hem springen is, in mijn leven, dan noodzakelijk én goed.

Zijn kind springt op als het bij Hem komt. En Hij, in Zijn oneindige grootsheid (en met Zijn sterke armen) tilt Zijn al best grote kind op en omarmt het zo stevig én onvoorwaardelijk als alleen Hij kan. Harten springen op.

Laat dat springen mijn workout maar zijn. It will all work out for the best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *