Stilte zoeken

13 november 2018
Delen via:

Stilte, even niks horen. Alleen het ruizen van de wind of de vogels buiten in de natuur. De stilte zoeken. Als moeder van twee jonge kinderen is dat een zeldzaam gegeven. Iets waar ik vaak hevig naar verlang. Ik hou niet zo van geluid en drukte, sinds mijn zwangerschappen en een postpartum depressie lijkt het alleen maar erger geworden.

Grote groepen, veel drukte, te veel mensen in een kleine ruimte ik vermijd ze het liefst. Van in de rij staan bij de kassa krijg ik al rode vlekken in mijn nek. Ik word onrustig en het liefst ren ik zo snel mogelijk de winkel uit.

Zwaar speelgoed

Valt bij jullie het speelgoed ook altijd extra hard op de grond? Ze lijken het wel extra zwaar te hebben gemaakt, speciaal om de moeders te pesten 😉 Ik kan er zo slecht tegen! Na twee keer moet ik al op mijn tong bijten om niet uit te vallen tegen mij kinderen en soms als ik heel erg moe ben dan val ik na de eerste keer al uit.

Oh en smak geluiden, mensen die naast me zitten te eten! Vreselijk! Mijn man kan altijd heerlijk genieten van zijn grapefruit! Hij neemt hier echt even de tijd voor om die te pellen, te ontleden en dan heerlijk naar binnen te slurpen! Ik vind het fijn dat hij er zo van kan genieten, maar liever niet bij mij in de beurt.

Geluiden, te veel drukte…ik raak overprikkeld. Iets waar ik de laatste tijd best mee worstel en mee moet leren omgaan. Voor het gezin niet altijd makkelijk en zorgt soms voor lastige situaties.

Zwembad uitje

In de zomervakantie mochten de kinderen ‘s avonds zwemmen. Ik dacht, het is dan vast wat rustiger. Maar in het zwembad; gillende kinderen, heel veel gillende kinderen, mensen plonsen om mij heen in het water, rennen aan alle kanten mij voorbij, baby’s huilen, vaders roepen hun kinderen, het signaal voor de golfen gaat af, water slaat tegen de wanden, kinderen lachten, mensen praten..Mama, mama, ik wil van de glijbaan, mama, mama, mama????

Ik zat huilende in het peuterbadje, het lukt mij niet meer te reageren op mijn zoon. Ik wil weg. Dit was niet het plan, zo zou het niet gaan vanavond. Een dikke knuffel en bemoedigende woorden van mijn man sleepte mij door de avond heen. De kinderen hadden genoten! Het voelde zo speciaal voor hun. Dat was vanavond even het enige wat telde.

Stilte zoeken

Regelmatig bevind ik mijzelf in dit soort situaties of is het mij thuis soms allemaal even te veel. Dan ga ik opzoek naar stilte. Als werkende moeder is dat niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er kleine momenten die ik kan pakken om de stilte op te zoeken.

Ik probeer drie keer in de week te wandelen (nu de donkere dagen er aan komen is dat weer wat lastiger te plannen) soms blijf ik gewoon even wat langer op de wc zitten 😉 of ga in alle rust even de was vouwen boven. Het zijn kleine momentjes en daarin ben ik nog zoekende naar andere manieren en moment. Dit is een begin en helpt mij om soms de dag wat beter door te komen.

Ik weef een stilte rond mijn lippen
Ik weef een stilte in mijn geest
Ik weef een stilte binnen mijn hart
Ik sluit mijn oor voor wat afleidt
Ik sluit mijn oog voor wat misleidt
Ik sluit mijn hart voor wat verleidt
Breng mij tot rust en maak mij stil
Omhul mij met vrede.

(uit een Keltisch gebed – uit PUUR! Magazine Stilte)

PUUR! Magazine gaat dit najaar op zoek naar de stilte. Weinig is zo krachtig als stilte. Als je stil bent kun je veel meer horen, zelfs je eigen hart. Stilte is zo waardevol: het kan nieuwe inzichten geven, nieuwe energie, nieuwe zin. Uit lezersonderzoek bleek dat stilte een van de thema’s is waar lezeressen belangstelling voor hebben. Alle reden dus voor een stilte-nummer, uiteraard met de onderwerpenmix waar PUUR! magazine om bekendstaat: interviews, inspiratie, bemoediging, DIY, ontspanning en praktische tips. Het gratis bookazine bij deze najaarseditie is ‘Land van stilte’ van Tessa Afshar.

 

 

 

 


Troost van Hella van der Wijst bevat zo’n twintig ervaringsverhalen van mensen die geliefden verloren. Daarnaast geven rouwdeskundigen en wetenschappers vanuit unieke invalshoeken inzichten in de wondere wereld van verdriet en troost.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *