Verliefd op iemand anders

18 juli 2019
Delen via:

‘Ik ben ook wel eens verliefd geworden,’ zei ze en ik bekende: ‘Ja, ik ook.’ We zijn allebei eigenlijk heel gelukkig getrouwd, zeker als je het vergelijkt met de situaties waarmee we geconfronteerd worden. Maar ook wij hebben wel eens een donkere periode of een heel leuke man ontmoet die ook nog eens in ons geïnteresseerd was. Binnen no time hadden we in de ban kunnen raken van iemand anders dan degene met wie we een verbond sloten.

Naar het licht brengen

‘Ik heb het meteen aan mijn man verteld,’ zei mijn vriendin. Ik was verbaasd en keek haar bewonderend aan. ‘Echt?’ ‘Ja,’ ging ze verder ‘en op de een of andere manier was het toen ook meteen over. Dat heb je als je iets in het licht brengt hé.’ Hmm. Ik herinner me niet meer precies wat ik deed toen ik teveel over de verkeerde man ging mijmeren, maar ik geloof niet dat ik het meteen verteld heb. Ik nam wel direct maatregelen. Ik zorgde dat ik niet meer met hem alleen was en zocht mijn eigen Lief meer op. Uiteindelijk heb ik het hem wel verteld, maar pas nadat die verliefdheid weer was overgewaaid. Ik wilde geen geheimen hebben, maar ook niet verontrusten.

Verliefd worden kan iedereen overkomen. Ook als je een gelukkige of ‘gewone’ relatie hebt. Het gaat erom wat je ermee doet. Je hóeft je niet door je gevoel te laten leiden. Als je getrouwd bent, ben je een verplichting aangegaan, hoe onromantisch dat ook klinkt. Je koos ervoor dat hij de enige is voor jou en dat betekent dat je keuzes moet maken om die relatie te beschermen en te versterken.

Zomervakantie

De meeste scheidingen vinden plaats na de zomervakantie en die begint bijna. Daarom wil ik het hier over hebben. Ik kan me voorstellen dat de bom barst na de vakantie. Ik vind vakanties best lastig. Er is geen vanzelfsprekende structuur en we zijn niet gewend aan alle dagen samen thuis of op vakantie. Mijn huwelijk is nu wel goed, maar jarenlang was dat niet zo en voelde ik me eenzaam in onze relatie. Als we dan op vakantie waren, werden alle ergernissen verder uitvergroot en we hebben echt moeten leren om ons beter voor te bereiden en elkaar steeds weer op te zoeken.

Allereerst voordat de vakantie begint. Stel elkaar eens deze vraag: wat verwacht jij van de komende tijd? Bij ons was die vraag erg ontdekkend. Wij bleken sommige dingen allebei fijn te vinden: boeken lezen, badmintonnen of Kubben met de kinderen en gezellig samen bij de tent een wijntje drinken als de kinderen op bed liggen (wat niet meer gaat gebeuren nu, de kinderen gaan niet meer eerder naar bed dan wij). Ik kwam er – tot mijn grote vreugde – ook achter dat we sommige dingen anders willen.

Zo ga ik er tijdens de vakantie graag op uit, liefst alleen of met één kind. Ik kan uren fietsen en dwalen en ik vind dat werkelijk heerlijk. Mijn Lief zit het liefst gewoon bij de tent, moddert wat aan, maakt een vuurtje, houdt van primitief kokkerellen. Fantastisch! Sinds ik dat weet, laat ik zonder enig schuldgevoel de kinderen bij hem achter en trek er in mijn eentje of met één kind op uit.

Vosjes

Dan tijdens de vakantie. Vang de kleine vosjes. Ik had het er in een eerder blog (Heb je dit ook aan je man verteld) al eens over. We moeten die vosjes niet vrij laten rondlopen, zeker niet als we op vakantie zijn. Vosjes zijn kleine ergernisjes: hoe lang hij uitslaapt, hoe hij de boel achterlaat, hoe hij met dat ene kind omgaat, wat dan ook. Als we daar niet mee afrekenen door meteen te vergeven of er op een rustig moment over te praten, dan groeien deze ergernissen uit tot hogere muren en dát maakt ons vatbaar voor die leuke vent bij het afwashok.

Tot slot: dank voor wat je hebt. Zoek heel bewust naar leuke, mooie, goede kanten aan je partner en dank God ervoor. We hebben een relatie met een gebroken persoon, net zo gebroken als wij zelf. God is met hem bezig, net zoals Hij met jou bezig is. Veel van de ergernissen en verbeterpunten zijn dingen waar je voor kunt bidden en waarin je mag samenwerken met God om hem mooier te maken, te helpen meer op Jezus te lijken.

 

 


PUURvandaag boekentip

verliefd‘Samen is…’ is een invulboek voor elke dag, waarin je als man en vrouw wordt uitgedaagd om gestalte te geven aan ‘samen’. Je leert elkaar (nog) beter kennen met de vragen en opdrachten die je allebei met je eigen antwoord invult. Wat wordt bedoeld met dit Bijbelvers? Wat is je mooiste jeugdherinnering? Hoe breng jij een probleem bij God?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *