Verrassing!

29 november 2021
Delen via:

Afgelopen zomer hebben we onze kinderen ontvoerd. Ja echt! Ze kregen alle drie een blinddoek om en werden in de auto gezet. We hadden namelijk een verrassing in petto. Na talloze rondjes over de rotondes, onnodige afslagen en bijzondere verrichtingen met de auto waren ze volledig gedesoriënteerd, al dacht een enkeling nog steeds zeker te weten waar we reden.

Maar na een kwartier wist toch echt niemand meer waar we waren. In een poging te raden waar we heen gingen kwamen de gekste dingen voorbij. Na een ritje van een half uur waren we op de bestemming en kregen de kinderen een heerlijke ijscoupe bij de lekkerste ijscowagen van de regio. Wat een feest! Niet alleen genoten we van het ijsje, maar vooral van alle spanning en voorpret.*

Toch ben ik erachter gekomen dat ik het heel leuk vind om een verrassing voor iemand anders te bedenken, maar er absoluut niet goed in ben om zelf verrast te worden. Daarin kan ik nog een heleboel leren van onbevangen kinderen. Onlangs bedacht een vriendin van mij namelijk een verrassing voor mijn verjaardag. Ik zou op een tijdstip worden opgehaald met bestemming onbekend. Wel moest ik een badpak en een duikbril meenemen. Tjonge… wat vond ik het leuk maar tegelijk ook lastig om mij over te geven aan ‘het onbekende’. De control freak in mij probeerde er uit alle macht achter te komen wat we zouden gaan doen. Dan zou ik in elk geval een beetje voorbereid zijn. Ondanks al mijn raadpogingen verklapte ze natuurlijk niets. Waarom kon ik het eigenlijk niet gewoon loslaten? Ik wist sowieso dat mijn vriendin iets goeds in gedachten had en dat ze mij ook goed genoeg kent om te weten wat ik leuk zou vinden. Dat bleek ook inderdaad zo te zijn, want ik werd verwend met een heerlijke high-tea, met het badpak en de duikbril in de tas… Wat heb ik ervan genoten!

Mijn plan met jullie staat vast

Is het in ons geloofsleven ook niet vaak zo? Wat proberen we toch vaak uit alle macht uit te vogelen wat er om de volgende bocht op ons levenspad op ons te wachten staat. Natuurlijk zonder resultaat want God belooft ons Zijn Licht op ons pad bij iedere stap, niet al tien stappen vooruit! God zegt: “Mijn plan met jullie staat vast- spreekt de HEER: Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” (Jesaja 29:11, NBV21).We mogen erop vertrouwen dat Zijn plan voor ons leven goed is en dat alles wat er op ons pad komt, ook de moeilijkheden, uiteindelijk zullen meewerken ten goede. Hij zegt ook vandaag tegen jou door Psalm 46:11: “Laat af, en weet dat ik God ben!” Met andere woorden ‘Laat los!’.

Laat het los

Dus, control freak, laat die tas met duikbril en allerlei overbodige zorgen, perfectionisme en de wil om alles in je eigen hand te houden, maar lekker onder de tafel staan. Die heb je niet nodig! Hij heeft alles onder controle en Zijn plannen voor jou zijn vol vrede en hoop. Laat je door Hem verrassen.

* Dit idee en nog veel meer leuke ideeën om met je kind te ondernemen, vind je in de doosjes “Idate’jes met z’n tweetjes”, te koop via www.momentjess.nl en in de christelijke boekwinkels.


Jessica is eigenaar en bedenker van Momentjess. Momentjess wil mensen inspireren en aansporen om tijd te maken voor dat wat echt belangrijk is; God, je man of vrouw en je kinderen. Mooie momenten met elkaar om te koesteren en voor altijd in je hart te bewaren.

Momentjess ontwikkelt producten voor relatie- en geloofsopbouw. Tijd met elkaar die van blijvende waarde is. Neem eens een kijkje op haar website voor de mooie producten die Jessica ontwikkeld heeft.


In het dagboek ‘Hartsrust’ biedt Eline Hoogenboom voor elke dag een moment van rust en inspiratie om je dag rustig, krachtig en vreugdevol te beginnen aan Jezus’ voeten. Zo keer je terug naar je ziel, en sta je krachtig in het leven. Met 12 maandthema’s als ‘Aan Jezus’ voeten’, ‘Laat genade stromen’, ‘Je imperfecte leven’ en ‘Thuiskomen bij jezelf’, deelt Eline Hoogenboom haar bemoedigende woorden over het niet perfecte leven, over genade die hoort te stromen en niet te sijpelen, over durven vallen en weer opstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *