Vrijheid in verbondenheid

18 mei 2020
Delen via:

Vrijheid. Dit jaar vieren we 75 vrijheid terwijl de meesten van ons hebben nooit meegemaakt wat het is om te leven in onvrijheid. Totdat ineens die onzichtbare vijand het jaar 2020 overschaduwde en alle plannen, structuur,  misschien wel je leven overhoop gooide. 

Een vergelijking met de oorlogstijd van toen is nauwelijks te maken, omdat wij in relatieve rust en comfort deze periode doorleven, maar toch voelen we de impact van de beperking van onze vrijheid. Semi-vrijwillig aan huis gekluisterd in onzekerheid over waar dit naar toe gaat: een nieuw normaal? Een anderhalve metersamenleving? Straks verankerd in de wet? 

Terwijl ik dit schrijf wappert de vlag halfstok. We gedenken. Ieder op zijn eigen manier. De oorlog die we niet meemaakten, grootouders die er niet meer zijn, maar die in het verzet hun steentje bijdroegen, familie die we nooit leerden kennen omdat ze omkwamen in een kamp of in de strijd. Maar ook: slachtoffers van latere oorlogen, slachtoffers van rampen na de Tweede Wereldoorlog en onze persoonlijke verliezen. 

Stilstaan bij verliezen

Halfstok is stilstaan bij verliezen; je kunt niet verder leven zonder eerst de pijn en het verdriet dat jou en je naasten overkwam een plek te geven. Door woorden en beelden te geven aan wat je diep van binnen verscheurt, creëer je ruimte om verder te kunnen. 

Blijven rondlopen met een loden last is niet alleen zwaar voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je naasten voelen aan dat je bedrukt en belast bent, maar kunnen je niet begrijpen. Misschien vragen ze zich zelfs af of zij de oorzaak zijn van jouw stille verdriet.

Op de avond van dodenherdenking maakt het verhaal van de 92-jarige Femma (uitgezonden door de EO) een enorme indruk op me. Op wonderbaarlijke wijze overleefde ze Auschwitz. Nooit sprak ze over haar verleden en haar half-joodse roots wiste ze uit door te trouwen met een Nederlandse katholieke man en zich te voegen naar zijn geloof. 

Een verzwegen verleden om veiligheid te  scheppen voor de vier kinderen die ze kreeg met haar man. Diep verborgen leed dat toch zijn stempel drukte op het leven van haar kinderen. Pas de laatste jaren kon Femma haar verhaal delen en kreeg pijn een plek. Vrijheid werd pas echte vrijheid door het verleden onder ogen te zien en de joodse roots te omarmen. 

Mist

Dit jaar waarin we vrijheid vieren begon met die Oudejaarsavond in een allesverhullende mist. Feestjes en familiebezoek werden geannuleerd. Al op de eerste dag van het jaar werden we aan huis gekluisterd. 

Vanaf half maart kwam het leven tot stilstand. We lijden en leveren vrijheid in om de kwetsbaren en ouderen te beschermen. Voor de een blijft het lijden beperkt tot ongemak, ongenoegen, de dagelijkse cijfers van het RIVM en de inmiddels uitgekauwde talkshows. Voor de ander werd lijden persoonlijk. Je werd ziek of stond aan het ziekbed van een naaste. Je verloor, moest afscheid nemen. Op afstand. Verdriet dat (nog) niet gedeeld kon worden. 

De mist over dit jaar is nog lang niet opgetrokken. D-day is nog lang niet in zicht. Maar als het straks zo ver is. Als daar de vrijheid lonkt en anderhalve meter niet meer nodig is. Laten we dan alsjeblieft niet vergeten dat we pas verder kunnen wanneer pijn een plek heeft gekregen. Wanneer alle verhalen zijn verteld en elk getal een gezicht heeft gekregen. 

 


PUUR!vandaag boekentip

verbondenDit is het boek dat relatietherapeut Jacoline Steegstra zelf had willen lezen voordat ze trouwde, nu 28 jaar geleden. In ‘Liefde kun je leren’ vertelt ze alles wat zij heeft geleerd: uit eigen ervaring, uit opleiding en trainingen, én uit de talloze gesprekken met stellen in haar praktijk. Getrouwd zijn voor het leven is een kunst, maar het is beslist haalbaar wanneer je onvoorwaardelijk voor elkaar kiest en bereid bent je te verdiepen in hoe de liefde werkt. Jacoline Steegstra reikt in ‘Liefde kun je leren’ zeven verrassend bruikbare sleutels aan voor een hechte relatie en helpt je om je relatie opnieuw – of misschien wel voor het eerst – bewust vorm te geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *