Waarom mijn kinderen sokken met gaten dragen

17 augustus 2021
Delen via:

Jolettes kinderen dragen sokken met gaten. En dat is niet omdat ze te weinig geld heeft om nieuwe te kopen…

Mijn zus denkt dat ik geen geld heb of te lui ben om sokken te kopen. Iedere keer als de kinderen bij haar gaan logeren vraagt ze zich af waarom ze alleen sokken met gaten dragen. Ik heb daar hele verklaringen voor maar zij wimpelt die allemaal weg. Onzin, kinderen moeten gewoon sokken zonder gaten aan. Zij weet niet dat ik twee week geleden nog nieuwe sets heb gekocht. En een maand daarvoor ook.

Als ze klein zijn begin je dapper met roepen: ‘Niet op sokken naar buiten, doe slippers of schoenen aan!’ Ik weet ook niet waarom, waarschijnlijk omdat ik dat zo van mijn ouders heb geleerd. Na een tijdje treedt er enige onverschilligheid op ten aanzien van die voeten waar dan geen schoeisel aan zit. Ik loop zelf ook graag op blote voeten. Contact met moeder aarde en de natuur in de vorm van gras is heel gezond. Op een gegeven moment geef je het gewoon op. Ik roep nu alleen nog als ze door de heg de straat op rennen: ‘Niet op je sokken!’

Ze doen een spel waarbij er een op de trampoline gaat, zonder schoenen (daar luisteren ze dan weer wel naar). De ander schopt heel hard de bal en dat is minder fijn met blote voeten, vandaar.

Soms ben ik het zo zat, dan zeg ik: ‘De volgende set sokken betaal je zelf, ik doe het niet meer.’ Maar ook daar ben ik veel te weekhartig voor: zolang ze spelen ben ik blij. Daar heb ik alles voor over.

Ik was even in de stad. Om nog wat nieuwe kleren te zoeken voor onze vakantie in Frankrijk. Het is hier geen zomerweer en dan voel je de urgentie om kleren te kopen die bij dertig graden wel eens heel prettig zouden zijn niet zo. Je denkt dan eerder: nog een extra trui is misschien wel fijn, het is zo vroeg koud ’s avonds. Wat ook niet meewerkt is dat alle zomerkleding al in de uitverkoop is. Moet ik tussen rekken overblijfsels speuren, kansloos. Sinds vorig jaar komt daar nog een uitdaging bij. Op de een of andere manier reageert mijn lichaam iets sterker op stijgende temperaturen en daarmee wordt het steeds belangrijker welke materialen ik draag. Polyester? Hoe leuk ook, ik doe het niet meer. Voel de warmte en de rode vlekken alleen al bij de gedachte naar mijn hoofd stijgen.

De jongens gaan een nachtje naar mijn zus. Zwembroek mee, dat is het belangrijkst. Een slaapknuffel voor de een, opladers voor de telefoon voor de ander. En dus sokken. Ik heb ze allemaal gecheckt voor ze de tas ingingen. Ze zijn heel. Mijn zus zal tevreden zijn.

Nu ik nog een zomerjurk.


Tot rust komen in het tumult van je gezin? Dat kan! Stiltetrainer Mirjam van der Vegt laat in dit praktische, eerlijke en humoristische boek zien dat stilte en kinderen geen onmogelijke combinatie is. Het gezin is bij uitstek de plek waar je de innerlijke rust leert beoefenen. Samen op ontdekkingstocht, ontspannen, Gods kracht beleven, groeien en delen. Ouder en kind leren van elkaar. Met unieke samenwerking met een tekentherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *