Wat wil jij later worden?

26 oktober 2017
Delen via:

Deze vraag stelde ik mijn vierjarige dochter. Waarop zij antwoordde; ”Ik wil zo blijven.” Zo dan, daar werd ik even op mijn plek gezet. ”Prachtige meid, je hebt helemaal gelijk, jij bent al mooi en lief en helemaal prima.” Ik begon die dag wat te mijmeren over deze vraag die wij volwassenen toch best vaak stellen aan onze of andere kinderen. ”Wat wil jij later worden?”

Vaak zie je ze dan wegdromen, of ze beginnen juist te stralen en ze glinsteren van alle dromen die ze direct voor zich zien; ik word profvoetballer, brandweerman,dokter of superheld.” En de meisjes die volgen met; ik word juf,moeder of prinses.” Mijn dochter zag het even anders; ik wil zo blijven” was wat ze zei.

En ik dacht; zouden we die vraag, die eenvoudige vraag  niet moeten veranderen in “Wie wil je later zijn?” of “Hoe wil je later worden?”  iets in die trant, zodat het niet lijkt alsof we ons kind een druk op leggen, dat hij of zij iets moeten worden?

Persoonlijk ben ik jarenlang op zoek geweest naar wat ik wilde worden…

In mijn zoektocht schuilde altijd de diepere vraag; wie mag ik zijn, waar is mijn plekje? Waar kom ik tot mijn recht en wanneer doe ik ertoe, wat moet ik dan worden om dat te bereiken? Wanneer word ik gezien?

s731471663302605673_p290_i1_w629

Ten diepste was de vraag; mag ik er zijn?  Ik zocht en zocht, maar vond het nooit, dat plekje waar ik 100% happy was, waar ik tot mijn recht kwam, waar ik gezien werd. Ik begon de lat steeds hoger te leggen, daagde mezelf meer en meer uit. Begon een HBO studie, liep daar ondanks de goede resultaten, zo op mijn tenen om dat ene doel te behalen; een diploma, een HBO-diploma. Alles week ervoor, gezin, sociaal leven, rust en mijn geloof.  Want als ik door zou zetten, dan.. was ik maatschappelijk werkster, dan was ik iemand! Dan zou ik iemand zijn.. maar dat liep anders. Tijdens de meest heftige fase in ons leven stopte ik de studie, stopte ik de stage.

Voor mijn gevoel, stopte ik mezelf.  Ik verloor mezelf in dat jaar. Ik verloor focus, ambitie en hoop op een toekomst.  Ik verloor mijn dromen, het werd angstvallig stil in mij.

Wie was ik nu nog? Als ik niet meer kon laten zien wat ik kon, wat ik in me had? Als ik alleen maar thuis was? Wie was ik zonder dat wat ik deed? Gevoelsmatig verloor ik mijn identiteit. Alles waar ik zo hard voor werkte viel weg. De vraag was niet meer; wat wil je later worden?” De vraag werd; wie ben je nou werkelijk, met lege handen?” wie ben je wanneer je maskers afvallen, wie ben je als je alles loslaat en iedereen naar je kijkt. “Wie wil je zijn?”

Mijn maskers vielen af, ik werd kwetsbaar en moest alles wat vertrouwd was loslaten. Ik stond op nul.

The only way was up. Het kwartje viel, the only way was Up. Kijk omhoog!

En daar op rockbottom, ontmoette ik mijn Vader, mijn papa, die me vroeg; vertrouw je mij? Dan laat ik je zien wie jij al bent.” En struikelend ging ik achter Hem aan.  Hij liet me zien; je bent een kind van God, jij bent zo geliefd, jij bent zo onmisbaar, jij mag er zijn. Jij bent niet wat je doet, jij bent niet wat je kan, jij bent niet wat er mis ging, jij bent geliefd, ondanks en dankzij alles!”

Wie wil jij zijn en waar hang jij je identiteit aan?  Waar streef je naar? Is dat een goede baan, met een goed en zeker inkomen? Is dat een leven vol zekerheid, waarin je alles dichttimmert,opdat er menselijkerwijs niks mis kan gaan? Zijn dat diploma’s die zeggen wat je kan?

Lieve dochter van me en lieve zoon, jullie zijn zo prachtig, zo wonderlijk mooi en puur.

Je hoeft in eerste plaats niet iets te worden, maar weet dat jullie al iemand zijn, jullie mogen streven om te worden zoals Hem; vol liefde, vreugde,vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

En wanneer je dan in die kracht wandelt dan weet ik zeker, dat jullie grootste dingen mogen doen in deze wereld. Niet om veel te verdienen, niet om zekerheid te creëren of om jezelf te bewijzen, maar om Zijn liefde uit te stralen en meer en meer mensen te mogen vertellen; Je bent al iemand, stop  met zoeken, stop met het vullen van die lege plekken in je hart, stop met je anders voordoen dan je bent, zet je maskers af en wees wie je bent. Geliefd.  En een parel in Zijn hand. En heb dan het lef en de moed om te zeggen; Ik wil zo blijven!

Wandelen met God van Dien de Haan

Wie is God voor mij en wie ben ik zelf? Wie kent me echt en ken ik de ander wel? Waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? Word wie je bent, door Hem te volgen die jou kent. Wandel met God, met de Bijbel als reisgids. Zelfs voorschriften van vroeger, over slavernij bijvoorbeeld, of over de plaats van de vrouw in de kerk, blijken dan verrassend actuele wegen te wijzen.
Dit boek vormt de weerslag van de vele spreekbeurten die de auteur hield op koffieochtenden, gemeenteavonden en in evangelisatiediensten. De gespreksvragen bij elk hoofdstuk maken het geschikt voor gebruik op kringen en in groepen.
‘Wandelen met God’ is een praktisch boek van een veelgelezen auteur over geloven in het leven van iedere dag. Over wandelen met God en met elkaar. Onderweg naar de toekomst!

U kunt dit boek voor €15,99 bestellen bij boekenwereld. U betaalt 1,95 aan verzendkosten.

 

 

 


 

Zondebok van Jacobine van den Hoek is een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het zestiende-eeuwse Amsterdam aan de vooravond van de 80-jarige oorlog, zeer geschikt voor lezers van Simone van der Vlugt.

 

 

 

 

 

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *