Woorden als munitie

19 juni 2018
Delen via:

‘Thuis moet je kunnen zeggen wat je denkt. Thuis moet je gewoon jezelf kunnen zijn.’ Dat was wat ik geloofde en ik dacht dat het betekende dat je je thuis dus helemaal kon laten gaan en niet op hoefde te letten hoe je de dingen zei. Ik dacht dat ze thuis wel zouden begrijpen wat ik bedoelde en bovendien: we houden toch gewoon van elkaar?

In mijn huwelijk zei ik dan ook nogal gemakkelijk en ongenuanceerd wat ik dacht en vond, zonder dat ik doorhad wat mijn woorden deden. Mijn man liet niet echt merken wat hij ervan vond. Hij was gewend om iets wat gezegd wordt, eerst op zich in te laten werken voordat hij reageert. Tegen de tijd dat hij reageerde, was ik in mijn hoofd alweer met andere dingen bezig en hoorde ik niet echt meer wat hij zei.

Machinegeweer

Op een dag luisterden we naar een preek van Tim Keller over het huwelijk. Hij zei: als echtgenoten heb je enorm veel impact op de ander. Je denkt misschien dat je met je woorden met een waterpistooltje aan het schieten bent, maar je moet goed beseffen dat het eigenlijk een machinegeweer is. Mijn man reageerde daar zo duidelijk instemmend op dat ik vroeg wat hij ervan vond.

Toen bleek dat ik zijn reacties voor die tijd verkeerd had begrepen. Mijn man luisterde wél als ik wat zei. Het leek alleen maar alsof het hem niets deed wat ik vond en dacht. Hij was verbaasd dat ik dat niet wist. Ik was verbaasd dat hij het niet liet merken en dat ik hem verkeerd begreep. We spraken af om een tijdlang heel precies te zeggen wat we precies bedoelden en wat de woorden van de ander met ons deden. Een heel ontdekkende tijd was dat, waarin ik dingen anders leerde formuleren en ben begonnen om te leren wachten met reageren.

Hoe intiemer hoe meer impact

Woorden hebben impact. Woorden hebben macht. Dit is niet alleen een algemene waarheid, maar iets wat sterker wordt naarmate je relatie intiemer is. Hoe intiemer je relatie is met iemand, hoe meer impact je woorden hebben. Wat je vriendin tegen je zegt, heeft meer impact dan wat de buurvrouw tegen je zegt. Wat je eigen kind of je eigen moeder tegen je zegt, heeft meer impact dan woorden van buitenstaanders.

En hetzelfde geldt voor je eigen woorden. Misschien heb je wel het gevoel dat je man, kind, moeder of vriendin helemaal niet goed naar je luistert. Ga daar niet te snel vanuit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar meestal hebben je woorden meer impact dan je denkt. Je man, je tiener, je vriendin luistert wel. Hij of zij reageert alleen niet altijd, om verschillende redenen die je misschien niet eens kent. En zeker als je je boosheid uit, of vertelt waar je allemaal van baalt, kan het zijn dat je onbewust een machinegeweer gepakt hebt die de ander monddood maakte zonder dat je het doorhad.

Kwetsend

Ik had met mijn scherpe tong vaak mijn oordeel klaar over dingen. Ik dacht dat mijn man niet luisterde, en dus scherpte ik de boel nog wat meer aan, gebruikte kwetsendere woorden. Maar in plaats van mijn doel te bereiken: gehoord worden, ergens samen uitkomen, bleek ik dieper te kwetsen, meer pijn te doen dan ik dacht. Toen ik dat eenmaal wist, kon ik werken aan een andere manier van communiceren waardoor ik nu niet meer onbewust een machinegeweer gebruik in plaats van een waterpistool als we elkaar gewoon wat willen dollen.


Leestip: Samen is…

‘Samen is…’ is een invulboek voor elke dag, waarin je als man en vrouw wordt uitgedaagd om gestalte te geven aan ‘samen’. Je leert elkaar (nog) beter kennen met de vragen en opdrachten die je allebei met je eigen antwoord invult. Wat wordt bedoeld met dit Bijbelvers? Wat is je mooiste jeugdherinnering? Hoe breng jij een probleem bij God?

Henk en Ruth Stoorvogel hebben dit boek geschreven vanuit hun eigen ervaringen als man en vrouw die samen God willen dienen. Zij hebben voor een heel jaar invulvragen en opdrachten bedacht die je relatie verdiepen en verrijken.

 

 

 

Bestel het boek gemakkelijk via boekenwereld.com en laat hem gratis thuisbezorgen.


Hillary Jordan ontving met haar debuutroman  Een tijd om te oogsten de Bellwether Prize  uit handen van Barbara Kingsolver, die het boek hoge waardering gaf. Het werd  een internationaal succes en is inmiddels in zes talen vertaald.

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een  onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de  pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont. Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij  de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *