Zussenliefde

18 augustus 2020
Delen via:

Heb jij een zus of meerdere zussen? Ik heb er maar liefst 3. Iets om dankbaar voor te zijn en dat besef ik met de jaren die verstrijken. Dacht ik vroeger als klein meisje nog weleens, ‘was ik maar enig kind, dan kreeg ik volop de aandacht en had ik net als mijn nichtje en vriendin, leuke 1-op-1 uitjes met mijn moeder’. Maar nu ik ouder ben, ben ik blij dat God dit lang geleden anders bedacht had. Want ondanks het feit dat we het niet altijd met elkaar eens zijn en we elkaar soms onomwonden de waarheid zeggen (we nemen geen van allen een blad voor de mond☺) zou ik mijn zussen voor geen goud willen missen.

Elke zus is anders

In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat mijn zussen mij ook hebben leren accepteren. Puur als het zusje/de zus die ik ben. Ik ben anders dan mijn oudste zus, de meest stabiele en nuchtere van ons 4. Ik heb ook niet het organisatie talent van de zus net boven mij. En ik ben ook niet zo’n familie mens zoals mijn jongste zusje. Ik ben degene die vaak onzeker is en het meest op zichzelf. En dat dit laatste juist in een groot gezin zoals die van ons niet altijd mogelijk is, tja dat is een feit. En toch mag ik op mijn manier deel uitmaken van onze zussenkring. Precies het zusje/de zus zijn zoals God mij bedoeld heeft binnenin ons gezin. En dat is fijn en voelt goed. Ik moet geen perfecte zus willen zijn of een kopie van hen willen worden. Al heb ik dat wel vaak gedacht en hier soms zelfs naar gestreefd.

Gewoon mezelf

Maar ik ben erachter gekomen dat het veel belangrijker is, dat ik gewoon mijzelf ben. Niks meer en minder. Hoe vaak ik ook blijf denken, had ik maar iets meer van die nuchterheid, of dat organisatie vermogen of was ik maar wat meer familiemens, het is niet nodig en bovendien zou het onze zussenband ook niet versterken of hechter maken. Want juist doordat we zo divers zijn, vullen we elkaar zo mooi aan en dat zorgt ervoor dat we in verbinding blijven. Afstand, karakter, leeftijd etc. het maakt allemaal niet uit. Enkel jouw plek als zus/zusje in jou/jullie gezin is voldoende. En er simpelweg zijn op die momenten waarop jij als zus nodig bent. Dát is de drijvende en blijvende kracht van een goede zus zijn. 

Want… zussen ben je niet voor even, maar voor de rest van je leven! Dus koester ze!


Boeken leestips waarin zussen centraal staan:

“Het geheime recept voor  familie” (de zussen Lizzy en Jane) van Katherine Reay
“De kindertrein serie” (3- delige serie over de zusje Neumann) van Jody Hedlund
“Morgenlicht” (1ste deel v/d Chandler zussen) van Deborah Raney
“Hart op het spel” (1ste deel v/d 3-delige serie over de zusjes Bradford) van Becky Wade
“Het lied van zussen” van Louise Allen


PUUR!Vandaag Boekentip

zussen‘Het geheime recept voor familie’ van Katherine Reay is een roman over twee zussen en hun passie voor koken. Wat is belangrijker: de band met je familie of je eigen dromen achterna gaan? Vijftien jaar geleden trok Lizzy weg uit haar geboorteplaats om haar grote droom te volgen: chefkok worden van een restaurant in New York. Nu lijkt haar culinaire talent echter te verdwijnen, en ze vlucht terug naar haar geboorteplaats Seattle, waar ze ontdekt dat haar zus ziek is en chemotherapie moet ondergaan. Lizzy besluit haar zus te helpen door gezonde maaltijden voor haar te gaan maken. Maar dan meldt haar oude baas zich weer… Kiest ze voor haar nieuwe familieleven of voor haar oude droomleven in New York?

Bestel dit boek voor €20,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *