Anderen bemoedigen door eigen kwetsbaarheid

27 juli 2020
Delen via:

Marjolein Feenstra is auteur bij PUUR! en schrijft blogs voor www.puurvandaag.nl. Al jarenlang worstelt ze met een eetstoornis en inmiddels is ze daarvoor in therapie.

“Ik ben onlangs begonnen bij een dieetpsycholoog. Dat voelt als een heel groot avontuur, omdat ik niet weet hoe ik daaruit ga komen, waar het toe gaat leiden. In de afgelopen zeven jaar heb ik een eetprobleem ontwikkeld: binge eating. Dat is heel veel eten en niet kunnen stoppen. Met de dieetpsycholoog ga ik niet eens zozeer met diëten en afvallen aan de slag, maar vooral met het gedrag. Dat blijkt voort te komen uit iets groters.

Vroeger ben ik namelijk heel veel gepest, wel negen jaar lang. Ook familieleden die dicht bij ons gezin stonden, reageerden vaak heel negatief op mij. Ik had altijd het idee dat ik niet goed genoeg was en ontwikkelde een heel laag zelfbeeld. Vanuit dat gebrek aan eigenwaarde zit ik voortdurend in een stressmodus. Constant denk ik: vindt die persoon me wel aardig, is het gesprek wel leuk? Dat uit zich dan in veel eten, want dat geeft me wel een fijn gevoel. Nadat ik bevallen was van onze oudste bleek ik een postnatale depressie te hebben en in die tijd is de eetstoornis verergerd.

Elke keer dat hij sliep, ging ik eten, want dat was dan mijn momentje. Eigenlijk is het een verslaving. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik me elke dag misselijk at.

Ik heb me nu ook aangemeld bij een psycholoog, waar ik met EMDR aan de slag ga. Dat is een soort traumaverwerking. Enerzijds vind ik het heel spannend, maar ik probeer op dat soort momenten te denken: als ik over die berg heen ben, dan kan het alleen maar beter worden.

Ik hoop de constante onzekerheid en onrust kwijt te raken en daar een hele hoop positieve energie voor terug te krijgen. Veel meer te durven, veel meer energie te hebben. Een normaal eetgedrag te ontwikkelen, waarbij ik niet steeds ga eten als ik me rot voel, maar tegelijk wel kan genieten als ik wel iets eet. Daar kan ik me nu nog niks bij voorstellen.

Ik vind het belangrijk dat vrouwen eerlijk en kwetsbaar durven te zijn over de dingen waar ze mee worstelen. Als we allemaal iets minder de schijn ophouden en soms ook de minder leuke dingen delen, dan kunnen we elkaar al heel erg helpen.”

Dit portret komt uit het PUUR!magazine ‘Avontuur’ en is geschreven door Christanne Scholtens


PUUR!vandaag boekentip

kwetsbaarheidIn #Not so perfect daagt Eline Hoogenboom je uit om je niet zo perfecte leven te delen. Ze vraagt zich af waarom we de lat zo hoog leggen en we het moeilijk vinden om te falen, en neemt je mee in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag: Waarom is er lijden? En hoe gaan we ermee om als ons leven niet zo loopt als we willen?

Met haar persoonlijke verhaal, en de verhalen van anderen, moedigt Eline je aan om het imperfecte leven te omarmen en de lat lager te leggen. Het leven is nou eenmaal niet maakbaar, en we redden het niet altijd. Haar belangrijkste boodschap: God weet wat lijden is en houdt van jouw imperfecte ik.

Bestel dit boek voor €15,99

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *