Bij elkaar horen

14 februari 2021
Delen via:

Liefde is bij elkaar horen. En dan met de nadruk op het woord ‘elkaar’. Elkaar drukt een onderlinge relatie uit. Iets wat lang geleden Adam moest missen toen hij genoot van een prachtig paradijs, maar toch een soort leegte ervoer.

Liefde is bij elkaar horen. En dan met de nadruk op het woord ‘elkaar’. Elkaar drukt een onderlinge relatie uit. Iets wat lang geleden Adam moest missen toen hij genoot van een prachtig paradijs, maar toch een soort leegte ervoer. In Genesis 2 staat het zo:

En de Here God zei: ‘Het is niet goed voor de mens alleen te zijn. Ik zal iemand maken met wie hij zijn leven kan delen en die hem kan helpen.’ De Here God maakte uit het stof dieren en vogels en bracht ze bij de mens om te zien hoe hij ze zou noemen. De naam die hij koos, zou voor altijd hun naam blijven. Maar geen van deze dieren was geschikt als helper voor Adam. Toen liet de Here God Adam in een diepe slaap vallen, nam een rib uit zijn lichaam en sloot de plaats waaruit Hij de rib had genomen. Uit die rib maakte Hij een vrouw en Hij bracht haar bij de mens. ‘Ja, dit is wat ik nodig had!’ riep Adam uit, ‘zij is echt een deel van mijn lichaam. Ik zal haar mannin noemen, omdat zij is genomen uit de man.’ Dit verklaart waarom een man zijn vader en moeder verlaat, zich bij zijn vrouw voegt en werkelijk één met haar wordt.

Wij mensen zijn gemaakt om met elkaar de dingen te beleven. We willen ons verbinden met een ander. In de relatie tot een ander vinden we ten diepste wie we zijn. In de relatie tot een ander weerspiegelen we ook de persoonlijke relaties tussen Vader, Zoon en Heilige Geest. In die zin zijn we een beeld van God. Hoe gaaf is dat?

Dit gedeelte is overgenomen uit ‘Liefde van mijn leven’ van Gerald en Nelinda Troost.


In ‘Liefde van mijn leven’ zijn Gerald en Nelinda Troost openhartiger dan ooit over misschien wel het belangrijkste onderdeel van het leven: de liefde. Gerald en Nelinda Troost zijn meer dan geliefden: ze zijn levenspartners. Ze ondersteunen elkaar, delen een gezin met drie kinderen en twee bloeiende carrières die elkaar deels overlappen. Maar met dit alles blijft de liefde de basis. Wat is het geheim van die liefde? Welke rol speelt God in hun relatie? Wat voor strubbelingen kennen ze en hoe gaan ze daarmee om? Aangevuld met interviews met andere stellen is ‘Liefde van mijn leven’ een ware liefdesgids voor prille én langdurige relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *