De kracht van muziek

21 april 2021
Delen via:

Ben jij een liefhebber van muziek? Ik vond muziek altijd wel sfeervol voor op de achtergrond, maar daar bleef het ook bij. De laatste tijd heeft er een verandering plaatsgevonden en heb ik ervaren wat een kracht er van muziek uitgaat.

Juist op de momenten waarop ik onrustig en angstig ben en door moedeloosheid bevangen word, kan muziek mij tot rust brengen. De impact die het op mensen heeft is groot en dat heb ik niet eerder zo sterk beseft als nu.

In de tijd van de Bijbel was dit niet anders. Denk aan Koning Saul (1 Samuël 16:14-23). Een boze geest, die van God kwam, was in hem gevaren en joeg hem angst aan. Er was niemand die deze boze geest verjagen kon. Niemand, behalve David. Want de Heere zelf was met hem. Wanneer David op de harp tokkelde, kwam de geest in Koning Saul zijn binnenste tot rust. Voor Koning Saul was dit een verademing (vers 23). Enkel door deze zin kun je al concluderen dat er een grote kracht van muziek uitgaat.

Sela

Ik heb dit zelf ook mogen ervaren in de afgelopen tijd. Steeds wanneer ik angstig en onzeker was, de storm binnenin mij flink aanwakkerde en ik geen kant op kon, greep ik naar muziek. O.a. de nummers van Sela, geven mij een diepe innerlijke kalmte. Wat geweldig dat er zoveel goede muziek is. Wat een zegen dat God muzikanten dit talent heeft gegeven, waar wij met elkaar van mogen genieten. Muziek werkt als een krachtig medicijn. Er is niks dat heilzamer werkt dan het luisteren naar goede muziek. Mijn advies voor jou vandaag: Luister naar een lied wanneer je door angst of onrust overvallen wordt. Het zal je hart en geest verlichten en uiteindelijk tot rust brengen. En juist wanneer jij kalm en rustig bent, kun je Gods stem het beste horen. En wie weet wat voor waardevolle boodschap Hij jou vandaag te zeggen heeft. Laat je daarom meevoeren naar de hemelse sferen, op de kabbelende golven van muziek en ervaar zelf wat een kracht er achter muziek schuilgaat.

Reacties (6)

 • Gerrit Grevengoed schreef:

  Prachtig door jou verwoord hoe muziek in voor- en tegenspoed toch hoop en rust kan geven. Met een mooi slotlied een toekomstig vol van hoop er bij.

 • Bea schreef:

  Oja, helemaal mee eens. Ik heb ass. Ik móet af en toe met de trein mee. Dan word ik erg onrustig van al die geluiden. Ik heb nu een koptelefoon die werkt via Bluetooth. Dus géén snoertjes ed. Dan zet ik op mn mobiel een zelfgemaakte lijst op, op YouTube. En kom helemaal tot rust. En voel me intens gelukkig. Sommige liederen doen he aan een geliefd persoon denken. Soms is het de muziek, de tekst, vaak beiden. Muziek klopt! En als het niet klopt, dan is het verkeerde muziek, haha. Music was my first love, één van de weinige niet-christelijke nummers waar ik erg van geniet, in de versie van 2008 John Miles.

 • Bea schreef:

  Dit lied “toekomst vol van hoop” is trouwens óók schitterend…

 • Geke schreef:

  Bijzonder om te ontdekken dat meer mensen getroost worden door mooie muziek.
  Bijvoorbeeld de muziek van Sela.
  Ik ben hooggevoelig. Als ik teveel prikkels krijg raak ik in paniek.
  Lekker in mijn stoel zitten met een haakwerkje en rustige muziek op de achtergrond maakt me weer rustig.

 • Betsy schreef:

  Geweldig wat een prachtig bemoedigend lied. Heerlijk om muziek te luisteren, ik ervaar dat God mijn Heer dan zo dichtbij is.

 • Thorinda schreef:

  Wat mooi om al jullie reacties te lezen. En wat fijn dat jullie ook zoveel kracht, troost en hoop uit muziek mogen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *