De vijf beste films over de tweede wereldoorlog

1 mei 2019
Delen via:

We hebben de vijf beste netflixfilms over de tweede wereldoorlog voor je op een rijtje gezet. Let wel op, niet alles is even geschikt om met kinderen te kijken.

Zookeeper’s wife

‘The Zookeeper’s Wife’ vertelt het waargebeurde verhaal van de Poolse dierenverzorgers Antonina en Jan Zabinski van de dierentuin van Warschau. In 1939, wanneer de nazi’s het land zijn binnengevallen, worden Antonina en Jan gedwongen te werken onder bevel van de Duitse zoöloog Lutz Heck. In het geheim besluiten de Zabinski’s samen te werken met het verzet om honderden mensenlevens te redden, waarbij Antonina haar leven en dat van de kinderen op het spel zet.

Five Came Back

Five Came Back vertelt het bijzondere verhaal over hoe Hollywood de Tweede Wereldoorlog heeft beïnvloed en hoe de Tweede Wereldoorlog Hollywood beïnvloedde. Vijf legendarische Hollywood filmmakers John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra en George Stevens besloten ten strijde te trekken voor hun land en zo de waarheid te tonen aan het Amerikaanse volk. Zij waren zich bewust van de vitale rol die zij als verhalenvertellers konden spelen in een tijd van grote politieke onrust. Vijf legendarische Hollywood regisseurs van nu zoals Steven Spielberg en Paul Greengrass vertellen hun verhaal. Met de voice-over van Meryl Streep.

Lída Baarová

Biografische film over de Tsjechische actrice Lida Baarova, die in de jaren dertig naar Berlijn kwam om films te maken. Ze wordt het liefje van Gustav Fröhlich, op dat moment de populairste acteur in Duitsland. Als ze propagandaminister Joseph Goebbels ontmoet krijgen ze een relatie. Dit tot woede van Goebbels’ vrouw Magda, die Hitler te hulp roept. De Führer dwingt Goebbels zijn geliefde op te geven en Lida Baarova krijgt een speelverbod. Lida vlucht later terug naar haar vaderland, en als dat bezet wordt door de Duitsers, naar Italië. Na de oorlog keert ze terug naar Praag, waar ze in de gevangenis belandt. Ze blijft de rest van haar leven achtervolgd door het stigma ‘het liefje van Goebbels’ te zijn geweest. Op hoge leeftijd kijkt ze terug op haar leven.

Deze film heette officieel The Devil’s Mistress, maar Netflix heeft hem hernoemd naar Lída Baarová.

Operation Finalè

‘Operation Finale’ vertelt het waargebeurde verhaal over de jacht op oorlogscrimineel Adolf Eichmann. Hij was verantwoordelijk voor het vervoer van miljoenen joden naar concentratiekampen, die daar hun dood opwachtten. Een Mossad-agent, Peter Malin genaamd, heeft de missie hem op te sporen.

 

In Vlaamse velden

In het verhaal staat de vijftienjarige Marie (Lize Feryn) centraal, een naïeve puber die door haar ervaringen in de oorlog ontpopt tot een gelouterde, volwassen vrouw die gelooft in de toekomst. De echte impact van de oorlog wordt voor de familie pas echt voelbaar wanneer de Duitsers hun huis bezetten.

Vader Philippe (Wim Opbrouck), gynaecoloog, ziet zijn kans om professor te worden in de door de Duitse bezetter gesteunde Vlaamse universiteit. Moeder Virginie (Barbara Sarafian) probeert zo goed en zo kwaad als het kan haar gezin bijeen te houden, maar de oorlog drijft hen uit elkaar.

Maries oudste broer Vincent (Matthieu Sys) vecht uit idealisme mee aan het front en zal daarvoor een zware prijs betalen. Guillaume (Wietse Tanghe), haar andere broer, probeert te deserteren maar wordt soldaat tegen wil en dank. Marie droomt ervan om dokter te worden, maar wordt verpleegster aan het front. Daar vindt ze uiteindelijk de kracht om op een genuanceerde manier naar de wereld en naar haar familie te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *