De vijf beste literaire netflixavonden

2 april 2019
Delen via:

Alias Grace

Ik heb de hoop dat ik morgen een beter ontbijt krijg dan vandaag.

Alias Grace is het waargebeurde verhaal van Grace Marks, een huishoudster en immigrant uit Ierland. Ze wordt in 1843 gevangen genomen, wellicht onterecht, voor de moord op haar werkgever Thomas Kinnear. Grace beweert zich niets van de moord te herinneren, maar de feiten zijn onweerlegbaar. Een decennium later probeert Dr. Simon Jordan om Grace te helpen haar herinneringen op te halen.

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood.

Atonement

En zelfs als je denkt dat de wereld aan je voeten ligt, dan nog kan de wereld opstaan en je vertreden.

Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony’s verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony’s zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, neemt het lot een desastreuze wending.

Revolutionary Road

Als je niks probeert, kun je ook niet falen. Om het leven te leiden dat je wilt leiden, heb je een ruggegraat nodig.

Richard Yates heeft de afgelopen jaren eindelijk, en postuum, de plek veroverd waar hij recht op had. Hij wordt nu gezien als een van de heel groten uit de westerse literatuur. In boeken als Revolutionary Road en Paasparade slaat hij de Amerikaanse droom aan gruzelementen.
Revolutionary Road speelt eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een aantrekkelijk stel dat met hun twee kinderen in een welvarende buitenwijk woont. Maar gelukkig of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan en April treurt om een mislukte carrière als actrice. Met ontzetting ziet de lezer toe hoe stille wanhoop en gefnuikte dromen de façade van een gelukkig gezin wegvreten. Een roman over de diepste onvolkomenheden van de mens.

Deze film is gebaseerd op het boek Revolutionary Road van Richard Yates

Scent of a woman

Als ik wakker werd ’s ochtends, dan rook ik haar.

De arme student Charlie (O’Donnell) neemt een vakantiebaantje aan waarvoor hij op de blinde oude ex-militair Kolonel Frank Slade (Pacino) moet passen. Tot Charlies verbazing neemt Slade hem mee naar New York waar ze flink de bloemetjes buiten gaan zetten. Dan blijkt dat de Kolonel speciale plannen heeft om het weekend af te sluiten.

Deze film is gebaseerd op het boek Il Buio E Il Miele van Giovanni Arpino

Mudbound

De waarheid is niet zo simpel.

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een  onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de  pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont.

Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij  de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart…

De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de strijdmakkers drijft deze krachtige roman uiteindelijk naar zijn onverbiddelijke einde.

Deze film is gebaseerd op het boek Een tijd om te oogsten van Hillary Jordan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *