De vijf liefdestalen

10 december 2021
Delen via:

Ieder mens geeft op andere wijze uiting aan de liefde. Waar de een ‘Ik hou van jou’ zegt met een cadeautje, doet de ander dat door een lekkere maaltijd te koken of een knuffel te geven. Wanneer je weet welke liefdestaal je partner spreekt, leer je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.

De ene vrouw voelt zich geliefd als haar partner uitgebreid benoemt waarom hij haar zo waardevol en mooi vindt, terwijl de andere vrouw liefde ervaart als haar partner uit zichzelf even met de stofzuiger door de kamer gaat. Een relatie is eigenlijk een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Wanneer de een zendt op een andere frequentie dan de ander ontvangt, kunnen er blokkades ontstaan. Pas wanneer de een zich uitdrukt op een manier die de ander ook daadwerkelijk verstaat, blijft de liefde krachtig heen en weer stromen. Dit ontdekte relatietherapeut Gary Chapman na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen. Hij onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’: manieren waarop mensen liefde uiten en ervaren.

We kunnen onze liefde laten blijken door het beste deel van onze tijd te geven, bemoedigende woorden te spreken, cadeaus te geven, hulpvaardig te zijn en door middel van lichamelijke aanraking. Natuurlijk bestaan er binnen deze vijf liefdestalen vele dialecten en misschien ben je zelfs wel tweetalig. Dat kan allemaal. Het belangrijkste is dat je je ervan bewust wordt welke taal jijzelf spreekt én welke taal belangrijk is voor je partner. Met die kennis kun je je echt proberen te verplaatsen in een ander en aanvoelen wat jullie van elkaar nodig hebben om het liefdesvuur brandend te houden.

De vijf liefdestalen kort omschreven

1. Positieve woorden 

Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.

2. Tijd en aandacht 

Show, don’t tell zou het motto kunnen zijn van deze liefdestaal. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.

3. Cadeautjes geven en krijgen

Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is, jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en zich heeft ingespannen om jou blij te maken met een cadeautje. Of dat nou groot of klein is, maakt niet uit. Het gaat niet om het materiële aspect, maar om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.

4. Hulpvaardigheid

De kliko buiten zetten, onderbroeken wassen of de vaatwasser uitruimen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt, door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luiheid en het niet nakomen van afspraken worden als heel vervelend ervaren.

5. Lichamelijke aanraking

Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, een liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisiekijken of hand in hand lopen over op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.

Dit gedeelte is overgenomen uit het boek ‘Liefde van mijn leven’ door Gerald en Nelinda Troost.

Misschien vind je deze blog over liefdestalen ook interessant.


In ‘Liefde van mijn leven’ zijn Gerald en Nelinda Troost openhartiger dan ooit over misschien wel het belangrijkste onderdeel van het leven: de liefde. Gerald en Nelinda Troost zijn meer dan geliefden: ze zijn levenspartners. Ze ondersteunen elkaar, delen een gezin met drie kinderen en twee bloeiende carrières die elkaar deels overlappen. Maar met dit alles blijft de liefde de basis. Wat is het geheim van die liefde? Welke rol speelt God in hun relatie? Wat voor strubbelingen kennen ze en hoe gaan ze daarmee om? Aangevuld met interviews met andere stellen is ‘Liefde van mijn leven’ een ware liefdesgids voor prille én langdurige relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *