Dilemma

21 oktober 2019
Delen via:

Het is oktober en oktober is Borstkankermaand. Ik heb sowieso al moeite met speciale dagen en weken omdat ik vind dat iets niet te vangen is in één dag of één week of één maand. Goedbedoeld, dat begrijp ik wel, maar eenzaamheid, chronisch ziek, leerkracht zijn en vul zelf maar in wat je bent of waar je last van hebt of mee te maken hebt, je bent of hebt dat niet voor die ene dag, week of maand.

Weg van

Borstkankermaand is het dus. Ik wil dat niet en ook weer wel. Ik wil er aandacht voor en tegelijk ook niet. Ik wil er bij stilstaan en tegelijk ren ik er voor weg. Weg van mijn emoties. Weg van mijn patiënt zijn. Weg van het anders zijn en weg van de confrontatie die het met zich meebrengt.

Tegelijk wil ik dat jullie weten dat ik er nog niet ben en wellicht nooit meer zal komen. De oude Anja is er niet meer. Ze heeft ingeleverd, veel ingeleverd. Zowel fysiek als psychisch. Deze Anja die behandeld is voor (of is het tegen?) borstkanker wil weer gewoon verder met haar leven.

Veranderd

Er is echter geen ‘gewoon’. Nooit geweest, besef ik nu. Maar dat realiseer je je pas áls er iets ingrijpend in je leven is gebeurd of nog steeds gaande is. ‘Borstkanker heb je niet alleen’ is ook een slogan die je veel hoort in deze maand. Dat is zo helaas. Ik ben veranderd en toch ook dezelfde Anja. Mijn onbevangenheid en vertrouwen in mijn lichaam is veranderd in onzekerheid, wantrouwen en tegen de tijd dat er weer een controle is, zelfs angst.

Ik kan niet meer wat ik zou willen en dat is logisch maar zeer frustrerend. Ik wil het niet hardop zeggen, niet toegeven, niet aan mezelf en ook niet aan anderen. Dat zorgt voor lastige situaties, onbegrip en onmacht.

Dat wil ik vermijden en daarom toch deze blog over ‘oktober borstkankermaand’. Ik wil het niet en ik wil het wel, die speciale aandacht al was het maar om aan te geven dat ik er zelf ook geen raad mee weet.


PUUR!vandaag boekentip

oktober

‘Altijd in Gods hand’ van Lynn Austin is een prachtig boek vol levenswijsheid. Want hoe rijk is je leven als je het volledig in de handen van God kunt leggen?

Dat is wat schrijfster Lynn Austin je wil laten beleven met dit bemoedigende boek. In 40 korte hoofdstukken vertelt ze over haar eigen ervaringen met Gods eindeloze trouw en de bijzondere uitwerking daarvan in haar eigen leven en dat van anderen. Tussendoor geeft ze tips over o.a. stille tijd, creativiteit en jezelf weer opladen.

 

Reacties (2)

  • Corina schreef:

    Moeilijk hoor! Toch maar over praten! Niet alleen in oktober…
    Misschien is het toch ergens goed voor… voor jezelf en voor anderen…
    Is die boekentip van jou? Dit boek heb ik vorige week gekocht, sluit mooi aan bij jouw column: “Altijd in God’s hand”… ook waar wij geen raad mee weten… Liefs

  • Anja de Jong schreef:

    dank Corina voor je reactie. De boekentip is door PUUR zelf eronder geplaatst en inderdaad heel toepasselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *