DIY: haak je eigen muts

20 november 2021
Delen via:

Het wordt weer kouder en daarmee wordt het tijd voor sjaals en mutsen. Vandaag deel ik met jou het patroon om een simpele muts te haken.

Benodigdheden

Voor deze muts heb ik 100 gram chenille garen voor haaknaald 5 gebruikt, vergelijkbaar met dit garen. Let op: de bolletjes van deze link zijn maar 40 gram, geen 100. Het kan zijn dat je voor jouw hoofd iets meer of minder garen nodig hebt. Zorg dus dat je voldoende in huis haalt.

Stappenplan

Laat om te beginnen ongeveer 30 cm van je draad hangen. Begin met een ketting van ongeveer 69 steken of probeer eens iets nieuws met deze foundation single crochet. Zorg dat de ketting comfortabel rond je hoofd past zonder deze te moeten rekken. Heb je meer of minder steken nodig? Dat kan, ieder hoofd is anders en elke haak(st)er heeft een eigen spanning op de draad. Zorg dat je op een oneven aantal steken uit komt, dan komt het allemaal goed.

Haak het begin en eind van de ketting aan elkaar zodat een rondje ontstaat. Herhaal nu steeds het patroon 1 vaste, 1 ketting, 1 steek overslaan, 1 vaste (ook bekend als moss stitch). Doordat we zijn begonnen met een oneven aantal, hoef je je rondes niet af te maken en kun je direct doorhaken in de volgende ronde.

Test na een ronde of 3 of de muts comfortabel rond je hoofd past. Is dat niet het geval, meerder dan langzaam en gedoseerd over de hele breedte van de muts tot dit wel het geval is. Haak de hele bol op, hecht af en werk je draadje weg.

Neem de lange draad die aan het begin van je haakwerk hangt en steek deze heen en weer door de eerste rij van je haakwerk met telkens ongeveer 4 steken ertussen. Wanneer je rond bent, trek je dit aan tot de muts dicht zit en hecht het af.

Draai de muts binnenstebuiten, zodat de knoet waar je alles bij elkaar getrokken hebt binnenin de muts belandt. Je muts is nu af!

Heb jij deze muts ook gemaakt? Laat het me weten!

Deze blog is overgenomen van Maaike (The Crafty Coder).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *