Drie ingredienten uit je keukenkastje, gebruiken als verzorgingsproduct? Het kan!

16 februari 2019
Delen via:

Duurzaam, natuurlijk, afvalminderen zijn termen die tegenwoordig steeds meer een begrip zijn. Persoonlijk kan ik hier heel erg blij van worden. Omdat ik merk dat goed voor mijzelf zorgen samen gaat met een aantal van bovenstaande woorden. Er blijken stoffen in bijv. deodorant te zitten die niet zo gezond zijn voor je lichaam. Zo zeggen ze dat er 168 chemicaliën zitten in de 12 verzorgingsproducten die vrouwen gemiddeld per dag gebruiken (bron: dit is een goede gids – Marieke Eyskoot).  Het kan best wel schrikken zijn of misschien wel ontmoedigend. Want waar moet ik beginnen? Voor mijzelf heb ik bedacht dat het een reis mag zijn, waarbij ik stap voor stap kijk naar wat mogelijk en haalbaar is voor mij maar ook mijn gezin.  Zo blijft het leuk en is elke stap een feestje.

Een van de eerste natuurlijk product die ik heb gemaakt is DEO. Heel simpel met een aantal ingrediënten die zelfs bij de plaatselijke super gehaald kunnen worden.

Wat heb je nodig?

 1. Glazen potje met deksel
 2. 4 eetlepels Baking soda
 3. 4 eetlepels Maizena
 4. 5 eetlepels Kokosolie
 5. 10 druppels essentiële olie

Persoonlijk ben ik een impulsieve DIY. Maar om het toch iets overzichtelijk te houden, pak ik alle ingedriënten altijd van te voren. Elk product per hoeveelheid in aparte bakjes.

De kokosolie moet gesmolten worden. Daarom is het handig om dit au bain marie te smelten. Ik heb een kom waar het glazen potje in past gebruikt. Ik giet dan kokend water, wat een beetje is afgekoeld in het kommetje. Het potje moet niet gaan drijven, dan zit er teveel water in.

De 4 eetlepels kokosolie doe ik in het potje en roer dit tot het gesmolten is. De kokosolie is dan doorzichtig. Het potje haal ik uit de kom met heet water. En voeg de 4 eetlepels baking soda en 4 eetlepels maizena aan de gesmolten kokosolie. Als de kokosolie wat is afgekoeld kan je er 10 druppels essentiële olie aan toevoegen. Persoonlijk vind ik lavendel erg fijn. Omdat dit een verzorgende olie is voor je huid en prettig ruikt. Als alle ingrediënten er inzitten, roer je het nog een keer goed door en laat je het hard worden in de koelkast. Als het niet meer vloeibaar is, mag het uit de koelkast en kan je lekker smeren.

 

Wil je nog meer simpele receptjes?

Kan je me altijd opzoeken op instagram: Hes_har_hushalden

Nog even een paar tips

 • Sommige mensen krijgen plekjes onder hun oksels door baking soda, je kan dan sheabutter gebruiken.
 • Ik gebruik zelf arrowroot poeder i.p.v. maizena (omdat dit in mijn keukenkastje staat).
 • Vind je het fijner dat je natuurlijke deo, vloeibaar is? Kan je er een eetlepel olijfolie of glycerine aan toevoegen.

Hester is één van onze nieuwe blogsters. Binnenkort zullen we haar beter aan je voorstellen. Hester zal meer gaan bloggen over duurzaamheid, minder afval en gebruik van natuurlijke producten. 


Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Beiden zoeken ze naar verbinding, maar schromen niet de scheidslijnen aan te geven.

 

 

 

 

Reacties (1)

 • Marja Vervloet. schreef:

  Niet alle kokosolie is goed! Daarin zit heel veel verschil. Ik vind het belangrijk dat dat ook vermeld wordt. Niet dat je de ‘verkeerde’ kokosolie gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *