Duurzaam leven

11 februari 2021
Delen via:

In haar tweede blog over het leven in een tiny house schrijft Wianda over de keuze die zij en haar man hebben gemaakt om weer te verhuizen. Duurzaam leven in een tiny house bleek namelijk niet zo duurzaam voor hun eigen energie. Gelukkig zijn er ook andere manieren om naar je idealen te leven!

Sinds augustus 2020 is Wianda samen met haar man de trotse bewoner van een Tiny House. Een groot avontuur dat ze heel bewust zijn aangegaan in hun wens om minimalistisch te leven. En dan komt er nieuws. Binnenkort wonen ze niet meer met z’n tweeën in hun huisje: er komt nog iemand bij.

In mijn vorige blog schreef ik over ons leven in een Tiny House en de vreugdevolle ontdekking van de kleine die op komst is. ‘We deinzen er beiden niet voor terug om onze handen uit de mouwen te steken,’ schreef ik. Toch hebben mijn man en ik de afgelopen maand ontdekt dat wij helemaal niet zo stoer zijn als wij zelf dachten. Het leven in een Tiny House vinden we eigenlijk best moeilijk en intensief.
Toen we de stap naar een Tiny House maakten, dachten de mensen om ons heen dat we het moeilijk zouden vinden om met weinig spullen in een kleine ruimte te leven. Het tegendeel bleek waar. Het heeft ons leven verrijkt. Zo ontdekten we dat we veel meer met elkaar praten. Ook zijn we samen heel innovatief geworden. Onze koffers zijn nu bijzettafeltjes mét opbergruimte en het blijkt dat je lasagne ook heel goed kunt maken in een koekenpan. Spullen hebben maar weinig met gelukkig zijn te maken.
En toch werd die rustige plek ook een bron van onrust. Het begon met wat gezondheidsproblemen en met steeds vaker een tekort aan stroom, water of gas. Het duurde even voordat ik mijn man durfde te vertellen dat het leven in ons huisje me eigenlijk aan het opbreken was. Maar hij zuchtte opgelucht toen ik het bekende. ‘Ik ervaar dat eigenlijk ook zo.’


Gek hè?

Ik begon aan dit avontuur met het ideaalbeeld dat ik door het leven in een Tiny House veel voor de wereld kon betekenen, omdat ik zo duurzaam leefde. Maar duurzaam voor mijn eigen energie was het niet. We hebben allebei veel geleerd door de afgelopen periode. We beseffen dat we onze kracht willen halen uit een leven waarin we tijd en ruimte hebben voor anderen. Een minimalistisch leven is goed en past bij ons, maar alleen als we ook de ruimte in ons hoofd en soms de middelen hebben om te kunnen delen.

Hoewel ik het idee van Tiny Houses nog steeds prachtig vind, is deze blog natuurlijk niet bepaald een aanbeveling. Maar ik hoop dat je net als ik door dit soort verhalen geïnspireerd raakt om ook eens een risico te nemen voor jouw idealen, zodat je erachter komt waarom je doet wat je doet en wat daarin jouw identiteit is.

Deze blog schrijf ik vanuit ons gehuurde chalet. We hebben besloten om het leven in ons Tiny House achter ons te laten en op zoek te gaan naar een minimalistisch leven op een andere plek. We zijn op doorreis en zijn benieuwd wat die ons brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *