Filmtip Doubt: Ik heb zoveel twijfels…

9 februari 2019
Delen via:

In 2008 kwam Doubt: A Parable voor het eerst in de bioscopen. Deze gelijkenis, die zichzelf in hetzelfde genre plaatst als de gelijkenissen die Jezus uitspreekt tegenover het Joodse volk, volgt een katholieke gemeenschap in New York. We zien hoe de pastoor van de gemeente in conflict komt met de moeder overste: Zuster Alosyius. Zuster Alosyius verdenkt de pastoor ervan een jongen met een andere etnische achtergrond te hebben misbruikt. In een tijd waarin de Rooms Katholieke kerk het boetekleed aan moest trekken in het verband met vele beschuldigingen van seksueel misbruik zorgde deze film voor de vraag of de pastoor het nu wel of niet gedaan heeft.

Toch is deze vraag volgens Meryl Streep  niet de vraag die je moet stellen bij deze film. In een interview met Miramax geeft zij aan dat het juist deze film is die de personages in het diepste van hun zijn weergeeft. Alle karakters in de film zijn een opeenschakeling van contradicties, die twijfels hebben, maar hun geloof gebruiken om de weg te wijzen. Het geloof van Zuster Alosyius stond averechts op hoe Father Flynn, pastoor van de kerk, zijn geloof praktijk maakt. Dit is dan ook de reden waarom Shanley de woorden A Parable  toe heeft gevoegd aan zijn werk. In de Huffington Post geeft hij toe dat hij niet geïnteresseerd was in het schrijven over schandalen in de kerk, maar over hoe de gelovige met twijfel durft te leven. Want volgens Shanley is dat een van de grootste uitdagingen voor christenen in deze eeuw.

De schrijver John Patrick Shanley heeft het werk opgedragen aan zijn vroegere lerares Margaret C. McEntee Sr. SC., ook wel bekend onder haar bekeringsnaam Marita James. Zij trad in 1953 in bij de Sisters of Charity in New York. Op dit moment was zij 18 jaar oud en toen zij 21 was, had zij voor het eerst het voorrecht om leerlingen van de St. Anthony’s school in Bronx les te geven, dezelfde school als waar Shanley les kreeg.

Doubt was een echte eye-opener voor mij. Ondanks dat alle personages hetzelfde geloof aanhangen, hebben ze allemaal hun eigen overtuigingen. En ondanks dat ze allemaal in de liefde van God geloven, komt er toch conflict en ruzie. Het is indrukwekkend om te zien hoe ver gelovigen hierin kunnen gaan en hoeveel ze over hebben voor dat wat zij als ‘goed’ betitelen.

Doubt stelt de kijker heel belangrijke vragen, waar we best wel eens over mogen nadenken als kerkelijk Nederland:

  1. Hoeveel pijn doe ik mijn naaste terwijl ik Christus volg? En is alles nog geoorloofd in dit opzicht?
  2. Hoe ga ik om met mijn twijfels? Breng ik die bij God of bij iemand anders?

Deze film staat niet op Netflix, maar is het kopen waard. Geloof me.

 

 

 


Hillary Jordan ontving met haar debuutroman  Een tijd om te oogsten de Bellwether Prize  uit handen van Barbara Kingsolver, die het boek hoge waardering gaf. Het werd  een internationaal succes en is inmiddels in zes talen vertaald.

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een  onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de  pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont. Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij  de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart…

 

 

 

 

 

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *