Filmtip: The Age of Adaline

27 januari 2021
Delen via:

De dagen worden korter en de nachten worden langer… Wie is er dan niet toe aan een heerlijk ontspannende film, terwijl de regen zachtjes tegen het raam tikt? Plof komend weekend weer eens lekker op de bank en geniet van het hartverwarmende The Age of Adaline (2015) op Netflix!

In 1908 wordt Adaline (Blake Lively) geboren en 29 jaar later krijgt ze door noodweer een auto-ongeluk waarbij haar auto te water raakt. Als Adaline in het water wordt getroffen door de bliksem, wordt ze immuun voor het ouder worden. Omdat Adaline niet ouder wordt, houdt ze dit geheim voor de buitenwereld. Jarenlang in eenzaamheid leeft ze zonder echt geleefd te hebben en ziet ze haar dochter Flemming ouder worden dan zichzelf. Als Adaline acht decennia later na het ongeluk Ellis (onze eigen Michiel Huisman!) ontmoet op een feestje denkt ze na jaren toch nog het geluk te hebben gevonden…

Onsterfelijkheid in film is meestal griezelig. Niemand, behalve misschien Bella Swan in Twilight, wil daten met de wandelende dood. Hier wordt het fenomeen echter ingezet voor een sentimenteel verhaal, zoals Alzheimer  dat deed voor The Notebook. In tegenstelling tot de laatste is het nu geen echte conditie die de kans op ware liefde tegenhoudt, maar worden we gevraagd het te accepteren alsof het dat wel is. En voor wie daar moeite mee heeft; waarom zou de crisis van het hart er geen zijn?

Een zegen lijkt het eeuwige leven voor Adaline dan ook niet te zijn.

De enige die haar geheim kent is haar inmiddels bejaarde dochter. Verder durft ze het niemand te vertellen, uit angst als freak aan allerlei medische experimenten te worden onderworpen. Op haar hond en een blinde vriendin na dwaalt ze moederziel alleen door haar eindeloze bestaan: om de tien jaar verhuist ze naar een andere plaats.

De film is voorzien van een aardig dikke laag Hollywood en de personages blijven naar mijn smaak een beetje te oppervlakkig. Wat overblijft is een mooie film met een serene sfeer. De beelden van de verschillende decennia zijn prachtig vormgegeven en Blake Lively is ook een plaatje om naar te kijken.

‘De vrouw die nooit ouder wordt’ is een uitdagend gegeven, maar voor The Age of Adaline blijft het bij een mierzoet liefdesdrama. Voor een middagje bankhangen is daar natuurlijk niks mis mee, maar ik wil je voor nu ook vragen na te denken over deze dieper gaande kwestie. Laat hieronder gerust een reactie achter!


Hillary Jordan ontving met haar debuutroman  Een tijd om te oogsten de Bellwether Prize  uit handen van Barbara Kingsolver, die het boek hoge waardering gaf. Het werd  een internationaal succes en is inmiddels in zes talen vertaald.

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een  onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de  pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont. Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij  de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *