Geen plasticzakjes meer!?

25 november 2019
Delen via:

Wil je liever niet te veel boterhamzakjes gebruiken, maar wel alles vers houden?

 Je hebt van die dagen, dat je veel kliekjes over hebt maar niet genoeg bakjes. En om nu alles in boterhamzakjes te bewaren, vind ik persoonlijk niet zo fijn. Lang leve het internet, want je vindt er de mooiste ideeën. Zo kwam ik de bijenwasdoek tegen.

Wat is het?

Wat is nou een bijenwasdoek? Nou een ouderwets stukje katoen, wat je in de juiste maat knipt en waar je bijenwas en jojobaolie overheen smelt. Oke, het is wel even een werkje. Maar als je toch eenmaal bezig bent, kan je er net zo goed een aantal maken. Of nog leuker samen met een vriendin aan de slag. Teamwork make the dream work. Die bijenwasdoek is super voor het vers houden van producten. Ze raden het wel af om er vlees in te doen. Hij kan zelfs in de vriezer en in de koelkast. Je kan hem schoonmaken onder koud of net niet lauw stromend water. Sommige gebruiken er ook nog een milde afwasmiddel bij, maar let wel op dat de bijenwas er niet afgaat. Je kan rond de zes maanden met een doek doen, dus geen wekelijks terug kerend karwei.

Wat heb je nou nodig voor die bijenwas doek?

Per doek heb je 15 gram bijenwas nodig en 10 ml Jojobaolie. Sommige gebruiken ook wel andere vloeibare oliën, zelf ben ik fan van jojobaolie.

Het is handig om van te voren te bedenken hoeveel doeken je wil maken, zodat je de juiste hoeveelheden van de benodigdheden in huis kan halen. De doeken kan je vaak wel vinden bij een kringloop, denk aan een oud dekbed. Let er op dat het 100 % katoen is. Zelf merk ik dat de doek niet flinter dun moet zijn, maar aan de andere kant ook niet te dik. Lekker criptisch.. Maar ik hoop dat je het snapt. Een middelmatig doekje dus.

Hoe maak je het?

Je kan afhankelijk van de hoeveelheid doeken die je wil maken, de ingrediënten  in een glazen potje au bain marie opwarmen. Het smeltpunt van bijenwas is rond de 60-65 graden. Nu hebben wij op onze waterkoker een thermometer staan, maar mocht je dat niet hebben dan kan je het water ook alvast in een pan gooien en het iets laten afkoelen. Sommige mensen vinden het fijner om de pan op laag vuur te zetten. Dit is zeker een optie.

De oven verwarm je voor tussen de 80 en 100 graden. Zelf zet ik de oven op 100 graden, maar dit is soms ook echt even proberen en ervaren.

Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat je de stof het best even kan strijken, je kan de randjes ook leuk knippen met een zig zag schaar of met een gewone schaar. Maar net wat voor handen ligt of wat jij leuk vindt. tipje: knip de doek op de maat van je ovenplaat.

Nu echt beginnen

Wanneer je dit hebt gedaan en je oven op de juiste temperatuur staat, leg je bakpapier op de bakplaat. Daarna leg je de stof erop. Ik leg de mooiste kant van de stof naar boven. Nu leg je hem zo’n 5 minuten in de oven. Wanneer de stof warm is kan je gaan smeren met de vloeibare bijenwas en jojobaolie. Ik smeer dunne lagen erop, met een kwastje. Stolt de bijenwas zodra het de doek aanraakt? Dan kan je de doek weer even in de oven doen, waarschijnlijk is je doek nog niet warm genoeg. Als je de eerste laag hebt aangebracht, zet je hem weer even in de oven. Na 5 a 10 minuutjes kan je de plaat eruit halen en de tweede laag aanbrengen. Zorg dat de vloeibare olie zo egaal mogelijk verdeeld wordt. En liever te weinig olie dan te veel, je krijgt anders druipers. Dit doe je zo’n twee tot drie keer in totaal.

Wanneer alle gesmolten bijenwas en jojobaolie er goed op zit en egaal verdeeld is, kan je na de laatste keer de plaat eventjes laten afkoelen en roetsj je de doek er in één keer af. Je pakt beide hoeken beet en beweegt de doek langzaam heen en weer. Als het goed is wordt het hard. Dan kan je het op een schoon stukje bakpapier neerleggen. Let wel op dat het niet op een warme bakplaat ligt, want dan smelt de was die er op zit.

Nu kan je de doek gebruiken! De bijenwasdoek is ongeveer 6 maanden te gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *