Geniet van wie je bent

5 augustus 2021
Delen via:

Geniet van wie je bent. Dat is de boodschap die Eline Hoogenboom graag aan iedere vrouw wil meegeven: je bent prachtig zoals je bent en je hoeft jezelf niet te veranderen.

Je identiteit is aan de ene kant iets wat in beweging is, je blijft waarschijnlijk altijd ontwikkelen. Tegelijkertijd is het ook goed om te zien dat sommige dingen die niet zo perfect zijn ook bij jou horen. Het is vandaag de dag zo normaal om continu aan jezelf te schaven, door middel van online cursussen van Psychologie Magazine, of door naar conferenties te gaan, voor je te laten bidden om ‘nog ergens doorheen te gaan’.

Minke, blogger voor het christelijke platform Lazarus, schrijft: Doordat ik niet ben ‘genezen’ van homoseksualiteit, ben ik ook moe van dat uitstrekken naar het heilige leven. Ik denk ook niet meer dat het zo werkt. Ik denk dat we mogen leven in de vrijheid en de rust die God gegeven heeft. En dat we het streven naar perfectie los mogen laten. God wil ons niet perfect, Hij wil ons zoals we zijn. Hier wordt vaak nog een zin aan toegevoegd, namelijk: ‘Maar Hij houdt te veel van je om je zo te laten.’ Dat is een pijnlijke zin. Alsof er toch weer iets veranderd moet worden. Ik geloof daar niet meer in.

Ik geloof daar ook niet in. Sterker nog, ik vind het heel vermoeiend dat we continu bezig zijn om elkaar te vertellen dat je moet worden wie je bent of dat je heilig(er) moet leven. Ik heb afgelopen jaar zelfs omgedoopt tot een proefjaar en heb eens geen New Wine, Opwekking of andere christelijke conferentie bezocht omdat ik gewoon eens achterover wilde leunen. Stoppen met continu in mezelf zoeken naar dingen die nog verbeterd kunnen of moeten worden.

Wat ik bedoel met een proefjaar? Ik las de tekst Proef en geniet van de goedheid van de HEER! (Psalm 34:9, NBV) en schreef die op mijn muur. Toen ik die tot mij door liet dringen besefte ik hoe vaak ik bezig ben mezelf te willen verbeteren. Vind ik dat ik te gevoelig ben voor kritiek op anderen? Doe ik een onlinecursus zelfcompassie. Kan ik moeilijk grenzen aangeven? Lees ik een boek over nee zeggen. Wil ik afvallen? Zoek ik een afvalcoach… En geniet ik ondertussen niet van wat ik heb en wie ik ben.

Ik besloot dat ik daar klaar mee was. In ieder geval voor dit jaar. Ik ben oké. Ik ben goed. Ik ben geliefd. En ik ben klaar met het continu sleutelen aan mezelf. Het is namelijk heel erg vermoeiend – en volgens mij ook gewoon niet heel erg nodig. Daarom besloot ik eens lekker achterover te leunen. Te genieten van wat ik heb. Te wennen aan de nieuwe levensfase van getrouwd zijn, op een andere plek wonen en daarbij niet te veel van mezelf moeten. Proeven van de goedheid van de HEER, want ik heb een heel fijn leven. Laat ik daar eens van genieten in plaats van continu op mezelf gericht te zijn en mezelf te willen veranderen!

Hoe heerlijk is het als je gewoon eens die vijf of meer imperfecties van jezelf opschrijft en jezelf belooft dat je die vanaf nu niet continu afwijst of wilt verbeteren, maar dat ze ook onderdeel zijn van wie jij bent? Dat geeft rust – en ruimte om fouten te maken. Want een imperfect mens maakt fouten.

Natuurlijk moet je iets aan je onhebbelijkheden doen. Als je snel uit je slof schiet of mensen niet goed behandelt, is dat niet goed en lijk je niet op Jezus. Je begint elke dag opnieuw en elke dag krijg je weer een nieuwe kans het anders te doen. Onhebbelijkheden zijn goed om je er bewust van te zijn. Zo kan ik niet zo goed tegen kritiek en is het voor mij een doorgaande les om, als ik feedback krijg, niet meteen in de verdediging te schieten maar gewoon te luisteren. Dat is iets waarin ik mezelf train, elke keer weer.


In #Not so perfect daagt Eline Hoogenboom je uit om je niet zo perfecte leven te delen. Ze vraagt zich af waarom we de lat zo hoog leggen en we het moeilijk vinden om te falen, en neemt je mee in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag: Waarom is er lijden? En hoe gaan we ermee om als ons leven niet zo loopt als we willen? Met haar persoonlijke verhaal, en de verhalen van anderen, moedigt Eline je aan om het imperfecte leven te omarmen en de lat lager te leggen. Het leven is nou eenmaal niet maakbaar, en we redden het niet altijd. Haar belangrijkste boodschap: God weet wat lijden is en houdt van jouw imperfecte ik.

Reacties (1)

  • Sjoerd Stellingwerf schreef:

    Er is lang een soort therapie gemaakt van Bijbelse woorden, dikwijls uitgaande van ons voortdurende falen. Pastoraat werd gemakkelijk een therapeutische techniek. Ik kan je een heel eind volgen. Maar ook roept Jezus ons op om volmaakt te zijn. Zonder vernieuwing door Zijn genade…. wordt het christelijk geloof een onhaalbare last. De oproep tot bekering conflikteert met een zekere easy zelfgenoegzaamheid. Overgave aan Jezus: niemand legt het ons op. Maar wat ben ik blij met Hem! Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *