Genieten van muziek

1 november 2021
Delen via:

‘Geniet van het goede dat God je heeft gegeven, de wind in je haren en de zon op je gezicht’, heerlijk om dat in gedachten te neuriën, wanneer ik op de fiets naar huis zit nadat ik onze dames naar school heb gebracht.

Het zingen van dat lied helpt mij om weer bewust te zijn van mijn omgeving. Om te genieten van het weer. Om te genieten van datgene wat ik van God heb gekregen. In gedachten neurie ik dat liedje, want om het nu hardop te gaan zingen als ik op de fiets zit, nou nee, dat zal ik niet zo snel doen. 

Dan lees ik op Facebook het volgende berichtje: Vrij zingen op het zangfietspad. Als ze zoiets in Zwolle zouden introduceren, zal ik dan ook hardop gaan zingen? Misschien zachtjes, maar echt hardop, zodat iedereen het kan horen? Ik weet het niet. En jij? zou jij dan in je eentje lekker hard gaan zingen ook al is het vals, als je op zo’n zangfietspad zou zingen? Als ik samen met mijn dochters er zou fietsen, ja dan zou ik wel samen met ze gaan zingen, maar alleen?

Samen genieten van muziek

Samen zingen, daar geniet ik ook elke woensdagavond samen met mijn medekoorleden van Magnify. Heerlijk om samen met elkaar te mogen zingen tot eer van God. Zijn naam groot maken. Muziek is echt iets dat samenbindt. Samen muziek maken en samen zingen, daar kan ik echt intens van genieten. En toch is het lastig te beschrijven wat ik ervaar als ik samen zing tijdens de kooravond, of wanneer ik thuis achter mijn piano zing. Ik herken me dan ook wel in wat Charles Martin schrijft in zijn prachtige boek Ver van huis. Een echte aanrader trouwens om dat boek te lezen, zo mooi hoe hij schrijft over de helende werking van muziek. Over muziek zegt hij het volgende:

Muziek is lastig te beschrijven. Het komt via de oren ons lichaam binnen, waarna het regelrecht op onze emoties wordt afgevuurd. Muziek moet worden beleefd, niet omschreven.

Kippenvel

Herken jij dat ook dat je prachtige muziek of zang hoort en er echt door wordt geraakt. Je krijgt er kippenvel van en je voelt het tot in je tenen. Je bent er even beduusd van. En toch… toch is het lastig om datgene wat je ervaart als je muziek hoort of maakt in woorden te vangen. Alleen al als ik denk aan een van mijn favoriete nummers die wij zingen met koor, You raise me up, dan raakt me dat en hoor ik de muziek al en voel ik het. Nee, muziek is niet te omschrijven, en dat ga ik dan ook maar niet proberen.


‘Ver van huis’ van Charles Martin is een prachtige roman over een verloren zoon en de helende kracht van muziek. Op zijn achttiende verlaat singer-songwriter Cooper O’Connor het huis van zijn vader voorgoed, op naar een glanzende muziekcarrière. Althans, dat verwacht hij. Maar algauw is hij alles kwijt. Na vijf moeizame jaren wordt hij verliefd op Daley Cross en haar prachtige stem. Hun vriendschap groeit, maar voor hij zijn liefde kan bekennen, wordt hem een misdaad in de schoenen geschoven, schiet iemand hem neer en laat hem achter in een brandend huis. Wonder boven wonder overleeft hij, maar zijn stem is voor altijd beschadigd: hij zal nooit meer zingen. Hij keert terug naar de bergen van Colorado. Daar hoopt hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Op vergeving en verzoening met zijn vader is geen kans meer, maar hij besluit zijn gave in te zetten om anderen te helpen, hopend dat er op een dag bevrijding komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *