God stilt onze honger – fysiek én geestelijk

13 januari 2020
Delen via:

Na veel bijzondere maaltijden vertrok ik uit Israël, terug naar Amerika, waar ik mijn zoektocht oppakte. Van visserij naar veeteelt, van bakken naar barbecueën, en aan iedere tafel ontmoette ik God.

Door eten kan een rijkere relatie met God ontstaan. De betekenissen van Olijven, zout en brood geven ons inzicht in Gods genade en nabijheid.

God wacht aan iedere tafel, in elke bijkeuken, in elke achtertuin. Het enige wat je nodig hebt, is een paar verse ingrediënten, tijd en een of twee vrienden.

Margaret Feinberg

Hoe ons leven er ook uitziet, maaltijden kunnen momenten van bovennatuurlijke verzadiging worden. Als we God in ons leven uitnodigen, stilt Hij onze honger om te kennen en gekend te worden, te begrijpen en begrepen te worden, lief te hebben en geliefd te worden. God komt via de gemeenschap van mensen in onze fysieke honger en geestelijke behoeften. God is daar. Want al het eten komt uiteindelijk van Hem.

Gemeenschap

Als we samen brood breken, wordt het diepe verlangen in ons hart naar gemeenschap vervuld. Als we met elkaar ons leven delen, proeven en zien we Gods vruchtbaarheid. En als we op het punt staan de moed te verliezen – en die momenten kennen we allemaal – putten we hoop door te luisteren naar en deel te zijn van de verhalen over Gods reddingswerk. Elke tafel is een doorgang, een deur naar gemeenschap met God en de mensen om ons heen.

Al zijn we nog zo druk, we kunnen allemaal ruimte maken voor het proeven en zien van Gods goedheid. Dat begint met onderkennen dat voedsel niet een product, maar een geschenk van God is. Iedere maaltijd is een kans verrassende glimpen van Hem op te vangen. We kunnen allemaal even stil worden om degene die ons het voedsel geschonken heeft, eer te geven.

Voedsel is de liefde van God

Voedsel is de liefde van God in een smakelijk, voedzaam en genezend jasje. Maar we moeten leren gas terug te nemen om de delicate smaken en goddelijke lessen op te merken. In een cultuur van consumentisme en efficiency, waar maaltijden via een drive-throughloket worden aangegeven en zonder gezelschap worden verorberd, is dit niet de gemakkelijkste geestelijke discipline om je eigen te maken. Maar wel een die zeer de moeite waard is.

Moge jouw tafel gedekt zijn, en niet alleen met voedsel, maar ook met kwetsbaarheid en vreugde. Moge je mond gevuld worden, niet alleen met stukken vlees, maar met herinneringen aan Gods liefdevolle zachtheid. Mogen al je maaltijden een voorproefje van het komende feest zijn.

Eet smakelijk – amen.

Dit is een abstract uit ‘Proef en zie’ van Margaret Feinberg. Deze blog is de laatste uit een serie, lees HIER de vorige blogs, of lees hieronder meer informatie over het boek.


Proef en zie

Proef en zie van Margaret Feinberg is een Bijbelstudieboek met voedsel in de hoofdrol. God is een ‘foodie’, als we Margaret Feinberg mogen geloven. En daar is ook alle bewijs voor. In deze Bijbelstudie ontdek je de rijkdom van wat je elke dag kunt kopen, bereiden en eten. Na dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar wat je in je mond stopt. De auteur neemt je mee op reis, op zoek naar de puurste en mooiste ingrediënten en hun Bijbelse betekenis. ‘Proef en zie’ staat bol van de verhalen en recepten. Het water loopt je in de mond – of maak je er wijn van?

Margaret Feinberg is bekend om haar aanstekelijke manier van vertellen over de Bijbel. Ook in dit boek word je onmiddellijk meegevoerd door haar levenslust en nieuwsgierigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *