Haast

4 november 2021
Delen via:

Nu de grootste coronamaatregelen zijn ingetrokken, beginnen de activiteiten weer op gang te komen. Jolette merkt dat ze van die haast en drukte snel overprikkeld raakt.

Het is er al weer ingeslopen. Het haasten, de drukte. Ouderavonden. Vergaderingen. Feestjes. Sportwedstrijden. Naar de kerk. Reizen voor je werk. Winkelen. Cadeautjes kopen. Etentjes. Excursies en schoolreisjes.

We zouden toch niet meer alles tegelijk doen? Beter nadenken voor we ergens ‘ja’ tegen zouden zeggen?

Het is net als met de deelnemers uit Expeditie Robinson. Als ze bij de samensmelting een diner krijgen (na weken op rijst en meel geleefd te hebben), kunnen ze zich niet inhouden. Alles wordt door elkaar en met veel te grote hoeveelheden naar binnen gepropt. Meestal met enorme buikkrampen tot gevolg.

Pakken wat je pakken kan. Voor je het weet is het weer voorbij. Dat is waar we nu mee bezig zijn. Ik voel het voor mezelf maar ook voor de kinderen. Geniet maar van je schoolreisje en je activiteitenweek! Of van het uitgaan. Het kan zomaar weer voorbij zijn. Met een nieuwe coronapersconferentie in het zicht wordt dit alleen nog maar versterkt.

Is dat iets wat we ongemerkt mee hebben genomen na anderhalf jaar thuiszitten? Dat we inhalig zijn geworden om ons weer op allerlei manieren te laven? Dat we zeggen rust te willen maar intussen het liefst alles mee willen maken? Niet achter willen blijven? De scheidslijn tussen onderprikkeling en overprikkeling is er niet duidelijker op geworden.

Ik geniet van alle reuring en leven in de brouwerij. De weken vliegen voorbij.

Tegelijk put het me uit. Ben ik het ontwend? Of weet ik, dankzij corona, beter wat goed is voor mij? En gaat dat niet samen met het leven dat we nu weer leiden? Ik ben soms zo moe dat ik er misselijk van ben. Mijn systeem raakt compleet van slag als we een half uurtje over de kermis lopen. Daar worden alle zintuigen zo maximaal geprikkeld. Geuren, kleuren, geluiden, lichtjes en gegil van mensen. Dat kan ik niet meer.

Het was net nog zomervakantie. Nu is het al weer herfstvakantie. Als ik de relatief lege agenda’s voor die week zie, plan ik een midweekje weg.

We waaien uit en zijn weer heel even terug in die fijne kleine bubbel van het gezin.

Ik pak het heel stevig vast.


De ‘Villavie Voluit Leven Planner’ van Eline Hoogenboom helpt je om balans aan te brengen in je leven. Een leven waarin je ruimte en tijd hebt voor dingen die jij belangrijk vindt: tijd met God, tijd voor je relaties, tijd om zo nu en dan iets nieuws uit te proberen en soms ook tijd om verdrietig of blij te zijn. In een voluit leven gaat dat samen op! De ‘Villavie Voluit Leven Planner’ biedt elke week handvatten om prioriteit te geven aan dat wat voor jou belangrijk is, door middel van reflectievragen, kleine opdrachten, lijstjes en tips. Met veel ruimte om te schrijven en QR-codes naar inspirerende video’s over onder andere focus, dankbaarheid, liefhebben en veerkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *