Help, ik ben introvert!

11 juni 2018
Delen via:

Als ik afga op het aantal artikelen dat de laatste tijd op Facebook langskomt met uitleg over ‘de introverte mens’, dan ben ik zeker niet de enige hier op aarde die zich op dit gebied weleens onbegrepen voelt. Want onze drukke, sociale samenleving lijkt vooral ingesteld te zijn op mensen die houden van netwerken, borrelen, en verplichte praatjes met vreemden op een verjaardagsfeest.

Typisch aan de meer introverten onder ons, is dat alle prikkels die van buitenaf naar binnen komen, onze energie langzaam opzuigen. Extraverten, heb ik begrepen, laden juist op door kletspraatjes en drukte om hen heen.

Door regelmatig voor rust te kiezen, heb je op de lange termijn meer te geven.

De kunst is, net als in alle zaken des levens, om te snappen hoe je in elkaar zit – en vervolgens je krachten op de juiste manier in te zetten en voldoende rekening te houden met je zwakke kanten. Als introvert ben ik een paar dingen aan het leren die mij helpen om goede keuze te maken en een gezonde levensstijl op te bouwen. De volgende drie tips zou ik iedereen meegeven:

– Wees je bewust van de verschillen tussen introversie en extraversie, en weet waar jij je op het spectrum bevindt. Introvert of extravert, je bent uniek en hebt door jouw karakter unieke dingen te delen met je omgeving.

– Weet waar je moe van wordt, en vooral ook waar je weer van oplaadt. Wat heb je nodig om de prikkels op je werk, in het verkeer, in de supermarkt, op feestjes en thuis aan te kunnen?

– Kies wanneer  je over je grenzen heen wilt gaan, en wanneer je juist marge voor jezelf inbouwt. Soms loont het om toch mee te gaan naar een sociaal event waarvan je weet dat het je veel energie zal kosten. Soms kies je er voor de ander een plezier te doen door naar een feestje te gaan waar je eigenlijk geen zin in hebt. Maar dat is dan jouw keuze! Meet je niet af aan de voorbeelden van anderen, maar vaar je eigen koers.

Tenslotte:  als introvert is rust jouw kracht. Door regelmatig voor rust te kiezen heb je op de lange termijn meer te geven! Daarmee doe je jezelf en anderen het meeste goed.

  • Wat doe jij als je moe bent: sluit je je af van de rest van de wereld, of zoek je juist anderen op?
  • Hoe bouw je voor jezelf het komende jaar voldoende rust in?

Creativitijd met de Bijbel van Linette Trapman is een PUUR! Inspiratie doeboek voor Biblejournaling. Een praktisch boek vol voorbeelden, leuke oefeningen, overtrekpatronen en eenvoudige stap-voor-stapprojecten. Inspiratie voor wie wil beginnen met biblejournaling en handletteren of voor wie extra technieken en ideeën wil opdoen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *