Het verhaal achter de stoel

12 september 2018
Delen via:

Soms krijg je iets in handen, waar je na gaat denken over het verhaal dat achter het object zou kunnen zitten.

Zo verging het mij! Tijdens onze grootse verbouwing, kregen wij van mijn schoonouders, twee authentieke stoelen aangeboden, die wij mochten hebben. Aangezien er bij ons huis een serre is aangebouwd, konden we de stoelen daar mooi in kwijt.

We hebben er inmiddels zelfs al meerdere keren in gezeten en kunnen ons nagenoeg niet voorstellen dat we deze weg zouden doen! Mijn gedachten gaan geregeld terug naar de mensen (in dit geval o.a. de oma van mijn man, van wie deze stoelen afkomstig zijn) en de levensverhalen die hieraan verbonden zijn! Wie hebben er allemaal in deze stoelen gezeten! Hoeveel tranen zijn er vergoten, hoeveel dutjes zijn hierin gedaan! Welke gesprekken hebben de mensen met elkaar gevoerd! Diepgaande gesprekken over het leven, het geloof en de moeilijke situaties waarin ze terecht zijn gekomen! Denk alleen al aan de oorlogsjaren, waar ze veel van mee gekregen hebben, en waar ze mede door gevormd zijn! Maar ook de meer luchtige en vrolijke gesprekken, over de mooie en verrassende dingen die het leven hem/haar geboden heeft! En vergeet niet de liefkozingen die de mensen elkaar hierin geschonken hebben! Een stoel met een leven!

Hoe vaker ik naar deze stoelen kijk, hoe meer ik ga fantaseren! Deze stoelen zijn doorleeft en zijn inmiddels ook echt doorgezeten, ze hebben zonder twijfel een opknapbeurt nodig, maar ze zijn er nog! Ja, zij twee├źn, als koppel zijn er nog maar de mensen die hierin gezeten hebben, zijn helaas niet meer onder ons! Zij hebben het leven hier achtergelaten en mogen zich veilig en geborgen weten bij onze Hemelse Vader, zittend op de mooiste stoelen, bekleed met goudkleurige fluwelen stof.

Wat bijzonder dat zoiets als een stoel, zoveel gedachten op kan roepen! Het laat mij teruggaan naar het verleden en de dierbare die ons zijn ontvallen! Het laat mij stil staan en zitten bij de generaties die komen en gaan!

Het laat mij stil staan bij de woorden van Salomo uit Prediker: ‘Generaties komen en generaties gaan, alles wat nu gebeurt, heeft hiervoor ook al plaats gevonden, er is niets nieuws onder de zon’.

Prediker 1:4-6

En ja, denk ik zo is het precies! Zoals ik nu terugdenk aan de generaties die voorbij zijn, zo hoop en bid ik, dat degene die na mij komen en deze stoelen in bezit krijgen en hoogstwaarschijnlijk tot een nieuwe blikvanger maken, eveneens stil staan bij hun voorouders!

Een stoel, zo gewoon en toch zo heel bijzonder!


In De naaimachine van Natalie Fergie volgen we de zwerftocht van een naaimachine door vier generaties.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *