Het verhaal van Jakob in een recept

16 januari 2021
Delen via:

Han Wilmink linkt recepten aan een bepaalde periode uit de Bijbel in zijn boek Bijbels culinair. Om het verhaal van Jakob te uit te beelden maakt hij gebruik van een pittig gekruide moes van rode linzen met daarop een gehaktballetje van geit.

U kunt ook een lammetje gebruiken voor het vlees. Voor de moes gebruikt u wat van de rode linzensoep uit het menu. Voordat u de bouillon bij de linzen, wortel en kruiden in de pan giet, neemt u wat van het mengsel apart. U voegt minder vocht toe, zodat het een echte dikke moes wordt wanneer het verder kookt. Wat extra kruiderij geeft nog meer pit.
Het gehakt van geit of lam kruidt u met fijngesneden ui, knoflook, munt, peterselie, een snufje kaneel, zwarte peper en zout. Balletjes van draaien en bakken maar. Gebruik voor het bakje van spelt een beetje deeg van deeg dat u voor het bakken van brood gebruikt. Vet een muffinvorm lichtjes in met wat olie, druk het deeg erin en zet het 12 minuten in een hete oven van 200 graden. Nadat het bakje is afgekoeld, holt u het uit met een scherp mesje. De linzenmoes en gehaktbal kunnen er dan zo in.


Jakob, hielenlichter betekent zijn naam. In Bijbeltaal onthult je naam altijd je wezen, zegt wie je bent. Ezau verkocht zijn eerstgeboorterecht aan zijn jongere broer Jakob voor een kom met rode linzenmoes (Genesis 25:29-34). Vervolgens bedroog Jakob zijn oude blinde vader Isaak met een gebraad van geitenbokjes. Door de vellen van de beestjes over zijn handen en hals te trekken deed Jakob zich voor als zijn ruwbehaarde broer Ezau. Zo zegende vader Isaak de jongste in plaats van de oudste. Moeder Rebekka zat ook in het complot, zij bereidde het smakelijke gerecht en het brood. En Ezau? Die was er niet echt blij mee. ‘Toen zei Ezau: niet voor niets heet hij Jakob: hij heeft me nu al twee keer beetgenomen.’ In het Hebreeuws rijmt de naam Jakob op het werkwoord beetnemen. Ezau wil korte metten maken met zijn jongere broer. Jakob moet vluchten. Lees Genesis 27 er maar eens op na.
Jakob zal jarenlang menige bittere pil uit de levensapotheek moeten slikken en strijd met zichzelf en met God moeten leveren voordat hij zich echt een gezegende mag weten, om zo uiteindelijk met een nieuwe gezuiverde naam verder te kunnen: Israël, strijder met God. Dan is hij er klaar voor om zich met zijn broeder te kunnen verzoenen.

Dit recept komt uit:

‘Bijbels Culinair’, het eerste kookboek van kookdominee Han Wilmink. Het bevat tien hoofdstukken die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elke hoofdstuk de recepten van een meer-gangenmenu of buffet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *