In gesprek met Marijke en Irene van TOPcursus illustraties

10 oktober 2020
Delen via:

Afgelopen zomer ontving een ik een mailtje van Marijke ten Cate. Marijke ten Cate kennen we als illustrator van bijvoorbeeld de PrentenBijbel en ‘Morgen ga ik echt’  Zij en Irene Goede hebben een prachtig initiatief om illustratoren te ondersteunen.  Zij vertellen hier graag meer over op PUUR!vandaag en daarom stelden wij hun een aantal vragen.

Wie is Marijke ten Cate?

Je zult me misschien kennen als illustrator van de Prentenbijbel. Bij veel ouders en kinderen en opa’s en oma’s gaat er wel een lichtje branden wanneer die kinderbijbel van het NGB genoemd wordt. Ik werk al meer dan 20 jaar als illustrator van kinderboeken. En nog steeds blijft het beeldende vak boeien. Ik houd verder van de vrijheid die buitenleven geeft. Nu onze kinderen wat groter worden, komt daar langzaam weer meer ruimte voor.

Regelmatig vind je me buiten, lekker tekenen in de natuur of vanaf een terrasje in de stad. Verder ben ik mama van drie pubers die minstens zoveel van vrijheid houden als hun moeder, dus het is thuis net een hotel af en toe. Mijn man is grafisch ontwerper en vindt het prettig om aan huis te werken. Behalve in de schoolvakanties of afgelopen voorjaar met de corona maatregelen. Dat viel hem wel zwaar. Ik werk zelf al dertien jaar samen met Irene Goede op een gezellig atelier in de binnenstad van Zwolle. We werken daar met negen andere kunstenaars.

Wie is Irene Goede?

Ruim 25 jaar zit ik in het illustratievak. Voor NRC Handelsblad illustreerde ik bijna 10 jaar een wekelijkse rubriek over dieren. In opdracht van uitgeverijen voorzag ik ruim tweehonderd (kinder)boeken van illustraties. Mijn persoonlijke fascinaties liggen bij natuur, dieren en duurzaamheid. Ik interesseer me voor manieren van leven die in harmonie zijn met de natuur om ons heen. Vaak trek ik er op uit in het park of bos met mijn rescue dog Fenna. Altijd is er wel wat te zien of te beleven in de natuur, dicht bij huis, als je het maar wilt zien. Ik heb veel oog voor details om me heen en dat komt in mijn vak als illustrator ontzettend goed van pas. Tegen onze cursusisten van TOPcursus illustratie zeg ik altijd: ga maar eens buiten tekenen. Want wanneer je tekent kijk je pas echt goed om je heen. Dan kan zelfs een dode boomstam of een lelijke hijskraan nog interessante materie zijn om op papier te zetten.

Wat is TOPcursus illustratie precies?

TOPcursus illustratie is een initiatief van Irene en Marijke samen. We delen door middel van cursussen en persoonlijke coaching onze kennis en ervaring op het gebied van illustreren.
We begeleiden beginnende illustratoren, maar ook creatieve mensen uit andere disciplines.

Hoe is TOPcursus illustratie ontstaan?

We kregen regelmatig vragen van beginnende illustratoren, die we dan op weg probeerden te helpen. Hierdoor merkten we dat er behoefte is aan illustratieve begeleiding en we dat ontzettend leuk vonden om te doen. Op die manier is het idee voor TOPcursus illustratie ontstaan.

Wat bieden jullie bij TOPcursus Pillustratie?

We bieden momenteel via Zoom, maar ook live op ons atelier, persoonlijke coaching. Samen bekijken we wat er nodig is om iemand verder te helpen. We hebben daar verschillende trajecten voor. Veel illustratoren zitten alleen te werken en te worstelen. Wanneer je er alleen niet uitkomt, is het zo prettig om goede feedback op je werk te krijgen. Advies waar je echt verder mee komt. We geven ook een TOPklas illustratie. Dat is een cursus op ons atelier van vijf zaterdagen, verdeeld over een periode van vijf maanden. Voor beginnende illustratoren is deze cursus heel geschikt. Vanwege corona is deze cursus momenteel verschoven naar het voorjaar.

Voor wie is TOPcursus illustraties?

We richten ons op creatieve mensen die al vaker bezig zijn geweest met schilderen, tekenen of ontwerpen. Mensen die hun illustratieskills willen verbeteren. Of dit nu voor persoonlijke ontwikkeling is of vakmatig, dat maakt niet uit. Echte tekenbeesten en illustratieliefhebbers komen bij ons helemaal tot hun recht.
Het maakt niet uit of je een kunstopleiding hebt gevolgd of niet, iedereen kan op zijn of haar eigen niveau aansluiten. Dit komt doordat we met kleine groepen werken en persoonlijke begeleiding geven.

Wat willen jullie graag bereiken met TOPcursus illustratie?

We willen mensen verder brengen in het illustratievak, door ondersteuning, uitdaging, informatie en coaching te bieden. We hopen het gat te vullen tussen een ‘gewone’ creatieve cursus en een kunstacademie.

 

Aankomende week geven we je een illustratie tip om los te komen uit je vaste maniertjes en gewoontes. 
Een oefening waarbij je de angst voor het lege vel papier overboord te gooit en de ‘hoge lat’ in de prullenbak mikt. Dus zet maar vast je tekenspullen bij elkaar en grote vellen papier, dan geven we je een paar waardevolle tips.

Marijke ten Cate en Irene Goede
TOPcursus illustratie

 


PUUR!vandaag boekentip

illustratiesIn het full-color hardloopboek ‘Morgen ga ik echt!’ delen Marijke ten Cate en Corien Oranje hun hardloopervaringen. Hardlopen is goed voor je! Maar hoe begin je eraan? En hoe houd je vol? Eerlijk, grappig en herkenbaar. Ze delen hun tips en tricks, en bekijken de hardloopwereld met een knipoog. ‘Morgen ga ik echt!’ gaat over hardloopkleding, blessures, looptechnieken en de psychologie van het hardlopen. Hardlopen kan je bijvoorbeeld helpen om af te vallen of om je beter te voelen. Met veel tekeningen, motiverende verhalen, testjes en interviews: start to run today!

Bestel dit boek voor €10,00

 

Reacties (2)

  • Miriam de Graaf schreef:

    Mag ik jullie eens wat voorbeelden van mijn werk sturen om te beoordelen of ik kansen maak als illustrator ?

    • Irene Goede schreef:

      Hoi Miriam, zeker mag dat! Je kunt een gratis online adviesgesprek van 20 minuten met Marijke of mij aanvragen. Kijk even op topcursusillustratie.nl en stuur ons een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *