Je buren leren kennen

16 november 2019
Delen via:

Een tijdje terug was het Burendag. Misschien heb je samen met je buren een leuke activiteit ondernomen en die mensen beter leren kennen. Maar misschien ben je deze landelijke dag misgelopen, terwijl je wel graag iets had willen ondernemen met je buurt. Dan is er Bankjesdag.

Openluchtcafé

Bankjesdag is eigenlijk heel simpel: je tovert een bankje in de openbare ruimte om tot openluchtcafé. Denk aan een bankje in je straat, op een pleintje of in het park. Daar serveer je lekkere hapjes of organiseer je een leuke activiteit. Je nodigt mensen uit en voilà een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud. Bankjesdag is een initiatief van het BankjesCollectief. Je kunt je bankje aanmelden op hun website, Bankjescollectief.nl, of je doet bij de mensen een uitnodiging in de bus. Een uitnodigingsflyer kun je van de site downladen.

‘een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud’

Ik was niet bekend met het fenomeen, maar buren in mijn straat hebben me snel ingewijd. Het hangt natuurlijk af van je woonomgeving, maar bij ons is het een blijvend succes. Inmiddels houden we een paar keer per jaar Bankjesdag. Soms in de vorm van een barbecue, waarvoor iedereen wat meeneemt. Een andere keer organiseren we een borrel. ‘Kleurkoken’ is ook leuk. Dan kiest iedereen een kleur uit en neemt een gerecht in die kleur mee. ‘Oranje’ bleek heerlijke pompoen, een stel fantastische taarten was ‘geel’. Vooral ‘iets bruinigs’ prikkelde de nieuwsgierigheid. Dat waren lekkere borrelhapjes uit de oven.

Leuke initiatieven

Uit onze Bankjesdagen zijn leuke initiatieven ontstaan. Zo houden we soms een filmavond in de openlucht. Een groot wit laken voor een huiskamerraam vormt het filmdoek. Een beamer projecteert de film. En wij zitten buiten op straat film te kijken. Echt een bijzondere ervaring. Toevallige voorbijgangers kijken wat raar op, maar vinden het vooral grappig.

Terug naar Bankjesdag. Als je de duur beperkt tot een paar uur, kost het niet je hele zaterdag. En het scheelt ook tijd en geld als de mensen zelf wat lekkers en een stoel meenemen. Misschien moet je de eerste keer iets meer energie investeren, omdat Bankjesdag nog niet zo bekend is. Maar als het een succes blijkt, betaalt zich dat wel terug. Zo leer je je buren op een laagdrempelige manier kennen. En van een beetje betrokkenheid en gezelligheid wordt elke buurt beter, nietwaar?

‘zo leer je je buren op een laagdrempelige manier kennen’


PUUR!vandaag boekentip

bankjesdag‘Koorden van liefde’ van Marianne Grandia is een ontroerende roman over zoeken en gevonden worden, en over de kracht van liefde en gebed.

Na het verlies van haar inkomen, haar huis en de liefde van haar ouders, vlucht Eva naar een plek waar niemand haar kent en begint ze, vol angst en schaamte, een leven op straat. Ze is ervan overtuigd dat ze daarmee haar familie een dienst bewijst. Kilometers verderop maakt haar grootvader Simon zich grote zorgen om haar, evenals Jim, Eva’s ex-verloofde. Wat kunnen zij voor haar doen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *