Je innerlijk, wat doet dat met je uiterlijk?

30 augustus 2021
Delen via:

De manier waarop je naar jezelf kijkt heeft veel invloed op de uitstraling die je hebt. Het heeft zelfs invloed op hoe anderen naar zichzelf kijken. Hoe zit dat precies? Hanneke gaat hier verder op in.

Natuurlijk had ik haar even gegoogeld, zoals ik dat vaak doe voordat ik mijn klanten ontmoet. Google is vaak mijn beste vriend als ik ga werken. Op de een of andere manier kan ik me beter voorbereiden als ik haar gezicht heb gezien. Een gezicht zegt veel over iemand. Ik kan haar ogen lezen, haar lach, haar manier van kijken – of juist niet – in de camera.
Ze had een lieve lach en mooi haar. Ze maakte koffie en terwijl we die opdronken, stelde ik haar vragen. Ik zag aan haar dat ze zenuwachtig was, en onzeker. ‘Wat vind je mooi aan jezelf?’ vroeg ik. Die vraag kon ze eigenlijk niet beantwoorden. ‘Wat zou je anders willen aan jezelf?’ vroeg ik ook. En ja, die vraag kon ze heel goed beantwoorden: ‘Eigenlijk alles…’ Ik liet haar zien hoe mooi haar lach was, hoe haar ogen konden stralen als ze de juiste kleuren droeg en hoe mooi haar lichaam in verhouding was. Maar ik liet haar ook zien hoe haar innerlijk naar buiten kwam. Hoe haar onzekerheid te zien was als ze glimlachte terwijl ik haar vragen stelde. Hoe bang haar ogen konden staan als ze naar zichzelf keek in de spiegel. En hoe dit haar schoonheid overschaduwde.

Ze is hier niet de enige in. Dit gebeurt vaker en dat komt doordat je innerlijk zichtbaar is aan de buitenkant. Een aantal jaar terug heeft cosmeticamerk Dove een experiment gedaan. Het filmpje is nog te zien op internet, dus googel maar even! In shoppingcentra in vijf wereldsteden hingen ze twee borden op boven een deur: boven de ene deur stond ‘mooi’ en boven de andere ‘gemiddeld’.

Mooi of gemiddeld?

Vrouwen werden dus voor de keus gesteld: konden ze zich identificeren met mooi of met gemiddeld? Wat mij vooral aansprak, waren de reacties op de gezichten van de vrouwen. En de commentaren die ze gaven in de video. Een vrouw vertelt: ‘Schoonheid ligt ver buiten mijn bereik.’ En een ander vertelt stralend: ‘Ik kreeg een triomfantelijk gevoel, alsof ik de wereld
vertelde dat ik mooi ben!’

De boodschap in dit filmpje vind ik prachtig: je kunt ervoor kiezen om mooi te zijn! En je kon dit zien aan de houding en uitdrukking van de vrouwen. De vrouwen (helaas maar een handjevol) die kozen voor mooi, zag je stralen en werden daardoor nog mooier. De vrouwen die kozen voor gemiddeld, werden op de een of andere manier ook gemiddeld. Hun houding was anders, hun manier van lopen, hun manier van kijken. Fascinerend om te zien wat een innerlijke keuze met deze vrouwen deed!

Anderen inspireren

Wat je ook ziet gebeuren is dat deze vrouwen op elkaar reageren. Als ze met een groepje staan, kiezen ze bijna altijd dezelfde deur. Alsof ze zich aan elkaar conformeren en niet met hun hoofd boven het maaiveld uit durven steken. Als er een vrouw is die dat wel durft, durft de rest het ook! Zo zie je hoe we elkaars spiegel zijn. Durf jij mooi te kiezen en anderen te inspireren om dat ook te doen?


In ‘Weet je wel hoe mooi je bent’ gaat stijl- en lifestylecoach Hanneke in op alle redenen waarom je mooi bent. Ze legt uit wat mooi zijn inhoudt, vertelt over haar eigen worsteling met haar zelfbeeld en over vele andere vrouwen die zij heeft begeleid om te leren zien hoe mooi ze zijn. Daarbovenop geeft Hanneke een heleboel praktische tips over styling en kleding. Na het lezen van ‘Weet je wel hoe mooi je bent’ weet je hoe mooi je bent én kun je dat nog beter kunt laten zien. Want schoonheid is er om te vieren!

Reacties (1)

 • Corrie schreef:

  Wat mooi dat je dit doet!
  Ik heb het 1e gedeelte van je boek al gelezen. Herken er veel in.
  Op de middelbare school ben ik ook gepest maar daarna in een vervolgopleiding mezelf leren kennen door het vak vormgeving met toneelspel.
  Daarna vele jaren later een zeer hobbelige weg met 3 ziekten waaronder dubbelzijdig borstkanker en volledig amputatie.
  Daarvoor al een cursus kleding en styling gedaan. Ik zat al goed!
  Maar ik was enorm sterk in mijn hoofd en altijd positief gebleven.
  Mijn lichaam en ik waren meer als mijn borsten. Ik leefde nog en nog steeds na 9 jaar. Kon niet kiezen voor reconstructies, was te ziek. Maar achteraf heel blij dat ik het niet gedaan heb. Ik zie en straal van binnenuit en heb cursussen gegeven via de borstkankervereniging en het was voor de dames een openbaring om zo met emoties om te gaan. Het was huilen en delen van ervaringen en ze konden eindelijk met hun rouwproces beginnen. Wat dat is het als je met kanker te maken krijgt.
  Daarna kon ik niet meer lopen en en door een langdurige behandeling moest ik weer opnieuw leren lopen. Nu loop ik sinds 3 jaar met veel plezier elke dag en geniet intens en organiseer wandelingen en hoeveel mensen ik door een andere ziekte die dit veroorzaakt heeft al niet heb kunnen helpen. Maar door alles ben ik een kracht geworden voor velen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Nu ook net gestart met Gezond Natuur wandelen. Omdat wandelen voor iedereen zo gezond is. Ik moet elke dag lopen om mijn gezondheid onder controle te houden.
  Ben het dan ook helemaal met je eens dat je je ervaringen en je krachten moet gebruiken voor anderen. Er staat niet voor niets in de Bijbel, heb eerst je zelf lief zodat je de liefde door kan geven aan anderen. Anders kan je niet beginnen.
  Succes met alles!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *