Kaneelballetjes voor Pesach, het Joodse Paasfeest

26 maart 2021
Delen via:

Han Wilmink, de kookdominee, deelt een recept uit zijn goed ontvangen kookboek ‘Bijbels culinair’. Dit zijn kaneelballetjes, gemakkelijk te maken en ideaal voor Pasen!

Het Pesachfeest is zonder twijfel het meest belangrijke voor joodse mensen.  Het verhaal van de uittocht en het daarmee verbonden Pesachfeest kunt u in de bijbel lezen in Exodus hst. 12 –14. Met Pesach gedenkt de joodse gemeenschap de bevrijding onder leiding van Mozes uit de slavernij in Egypte. Het feest duurt zeven dagen, vanaf de avond van de 14e van de lentemaand Nisan tot en met de 21e. Het valt samen met volle maan in het voorjaar, ongeveer in dezelfde tijd dan christelijke Pasen.  De christelijke kerk vierde in de eerste eeuwen van onze jaartelling het paasfeest tegelijk met het joodse Pesach, het feest dat Jezus ook vierde. 

Later werd die verbinding door de christelijke kerk doorgesneden.  Bijzonder is dat niemand zolang het feest duurt iets mag gebruiken dat gist of zuurdesem bevat. Het volk van de Hebreeën  moest zich zo haasten tijdens hun vlucht uit Egypte dat er geen tijd was om het brood voor onderweg te laten rijzen. Vandaar dat er tijdens het feest alleen niet gerezen brood gegeten wordt, de matses. Het Pesachfeest is ondenkbaar zonder de zogeheten Seider of Sederviering waarmee het feest op de avond van de veertiende Nisan begint. De betekenis van het feest  wordt tijdens die maaltijd op sprekende, of beter op etende wijzeduidelijk.

Voorjaarsschoonmaak

Een week voordat Pesach gevierd wordt, moet  het hele huis gereinigd worden van alle meel en gist spijzen.  In de Torah staat immers: “Er zullen zeven dagen geen gerezen producten worden gevonden in je huis.”  Het is een levend houden van de traditie dat  de Hebreeërs  zich zo moesten haasten bij de uittocht dat ze geen tijd hadden om het zuurdesembrood te laten rijzen. Alle producten die aangemerkt kunnen worden als gerezen, hametz genoemd,zijn verboden.  Pesach valt ongeveer samen met het begin van ons voorjaar. In joodse huishoudens werd in de dagen voor het feest driftig opgeruimd, geboend en gepoetst. Dat werkte blijkbaar zo aanstekelijk voor niet-joodse Nederlanders, dat wij het begrip “voorjaarsschoonmaak” eraan te danken hebben. 

Kaneelballetjes

Typisch koekje voor Pesach, er wordt geen meel -dat zou immers kunnen rijzen!-  gebruikt maar in plaats daarvan eiwitschuim. Een lekkere knabbel die niet veel tijd vraagt.

Wat hebt u nodig voor circa 20-25  stuks?

Een keukenmachine om de amandelen fijn te malen, een mixer en een oven

250 gram gepelde bruine amandelen
250 gram fijne suiker
1 kleine eetlepel gemalen kaneel
mespunt fijn zeezout
2 eieren
50 gram poedersuiker en nog wat kaneel

Bereiding (40 minuten)

Stap 1. Verwarm de oven voor op 170 C en vet een grote bakplaat in/ of gebruik bakpapier. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.  Doe de fijngemalen amandelen in een kom en meng er 125 gram suiker, de kaneel en het zout door.  Zet dit mengsel apart.

2. Scheid het eiwit van de eierdooier. Klop  de eiwitten in een schone vetvrije kom  met een mixer schuimig.  Blijf kloppen tot zich zachte pieken vormen. Voeg beetje voor beetje de rest van de suiker toe en klop na elke toevoeging tot het eiwit goed stijf en glanzend is.

3. Spatel  het eiwit/suiker mengsel voorzichtig door het notenmengsel

4. Bevochtig de handen met wat water en maak van het mengsel balletjes ter grote van een walnoot. (Is het mengsel te zacht om balletjes van te vormen? Voeg dan nog wat meer gemalen amandelen toe) Leg de balletjes  een paar centimeter uit elkaar op de ingevette bakplaat/bakpapier en bak ze in 20- 25 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes licht afkoelen.

5. Meng 50 gram poedersuiker en ¼ theelepeltje kaneel op een schaaltje en rol de nog warme kaneelballetjes door het mengsel en laat ze afkoelen.

Smaakt goed  met een kopje pittige espresso (vergezeld van een glaasje Ameretto).


(Kook)dominee Han Wilmink (Kruiskerk Wezep met Pioniersplek namens de PKN Maal met een Verhaal) schreef meerdere kook en verhaal boeken. Dit recept is afkomstig uit zijn eerste boek Bijbels Culinair (eerste druk 2007, Vijfde grondig herziene druk 2021). Bijbels Culinair kreeg zeer goede recensies zowel in de christelijke als seculiere pers.

Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elk hoofdstuk de recepten van een meer-gangenmenu of buffet. Het bereiden van de gerechten is op een heldere en humoristische wijze beschreven. Alsof Han Wilmink op pollepelafstand toekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *