Lekker hoor, een lekke band!

3 februari 2021
Delen via:

Je kent het wel. Kom je terug van boodschappen doen, loopt je band steeds leger. Met een beetje geluk ben je bijna thuis en hoef je niet ver te lopen. Maar goed, die band… Sommigen draaien er hun hand niet voor om, anderen hebben geen idee hoe je een band plakt. Voor die laatsten is er goed nieuws: een band plakken lijkt erger dan het is. En je hebt weer wat te doen tijdens lockdown en avondklok.

Een band plakken lijkt erger dan het is.

Kettingkast

Zorg dat je een bandplakset hebt, liefst met voldoende inhoud. En een tubetje solutie dat niet al te oud is. Zet je fiets op z’n kop, door hem aan de zadelbuis en de voorvork fluks op te tillen en te kantelen. Duw hem met je knie verder op zijn kop en zorg dat het stuur recht staat. Verwijder wel eerst een eventueel fietsstoeltje. Als het de achterband is, ga dan niet aan de kant van de kettingkast aan de slag, zo heb je meer ruimte.

Bandenlichter

Wrik een bandenlichter (dat lange metalen of plastic ding) voorzichtig met het gebogen uiteinde tussen velg en wiel. Zet hem met de uitsparing aan de andere kant vast aan de spaak. Er is nu ruimte tussen band en wiel. Schuif hier een tweede bandenlichter in en duw hem een eindje opzij. Zet vast. Met de derde bandenlichter ‘rits’ je de buitenband van de velg. Wurm de binnenband eruit.

Luchtbelletjes

Als je mazzel hebt, kun je het ventiel in de velg laten zitten. Pomp de binnenband op en luister of je het ergens hoort sissen.

Luister of je het ergens hoort sissen.

Zo niet, pak dan een bak water en dompel telkens een stukje van de band onder. Luchtbelletjes verraden het lek. Als je geen lek vindt, moet je ook het ventiel losdraaien en de band in zijn geheel naast de velg trekken. Het lek kan ook in het ventiel zelf zitten. Heb je geen water bij de hand, ga dan met je gezicht dicht langs de band om een luchtstroom te voelen. Dit ruikt overigens niet heel fris.

Spijkers

Onthoud waar het lek zit, maak de binnenband droog en schuur de plek van het lek een beetje op.  Doe lijm op het gat en laat drogen voordat je de plakker erop doet. Goed aandrukken en weer laten drogen. Voel ook even met je hand langs de binnenkant van je buitenband, om eventuele spijkers of splinters op te sporen. Anders is alles voor niets geweest.

Schroevendraaier

Als je het ventiel eruit hebt gehaald, stop je dat eerst terug. Pomp de binnenband een klein beetje op, zodat je hem makkelijker om de velg krijgt. Stop de binnenband in de buitenband en zorg dat hij nergens dubbel zit. Dan doe je beide banden weer om de velg. Het laatste stukje is het lastigste. Gebruik hiervoor voorzichtig een bandenlichter of gebruik je handen. Zeker geen schroevendraaier, zoals ik eens heb geprobeerd. Pomp de band op, kieper je fiets weer om en wees trots op jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *