Lezen

19 februari 2018
Delen via:

Als er iets is wat een rode draad door mijn leven vormt, is het wel mijn enorme leesdrang. Ik weet niet beter of dat ik altijd met een boekje in een hoekje zat. Als ik terugkijk naar filmopnames van vroeger dan zie  je mij op de meest uitlopende plekken met een boek in mijn hand.  Lezen heeft mijn wereldbeeld gevormd en nog verder uitgebreid.

Vluchten

Ook heeft het lezen zo nu en dan een negatieve connotatie gekregen in mijn leven. Het werd gelabeld als vluchtgedrag omdat ik zou lezen in plaats van leven. Gedeeltelijk is het waar. Ik heb boeken regelmatig als een schild gebruikt tegen de grote boze wereld. De wereld die ik niet aan kon, die mij overweldigde.

Dan was lezen een rustpunt, een loskomen van een harde werkelijkheid.

Maar het was ook een op adem komen. Ik heb meegemaakt dat tot in de diepe uurtjes een boek uitlezen mij meer innerlijke rust gaf dan dat ik die uren had geslapen. Alsof er, terwijl ik las, op de achtergrond gebeurtenissen geordend werden. Volgens de wetenschap hebben dromen hetzelfde effect.

Nu heeft het lezen verschillende functies.

Ik lees nog steeds om  mezelf terug te trekken. Ik lees ter ontspanning. Ik lees om te leren. En ik lees omdat boeken zo’n enorme rijkdom aan ervaring, kennis, beleving, emotie, avontuur, en spanning in zich hebben.  Onderzoeken geven aan dat lezen je vermogen tot empathie verhoogt. En dat het lezen van het juiste boek in moeilijke tijden een vorm van therapie kan zijn. Lezen verlaagt je kans op Alzheimer.  Je verhoogt je woordenschat, en gaat er beter door schrijven.

Ik heb geen excuus meer nodig, ik ga gauw verder  lezen!

Geschreven door Marit  | Instagram: metmarit | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *