Liefde kun je leren – Jacoline Steegstra

8 januari 2021
Delen via:

Via een winactie op de Facebookpagina Huwelijkstrainer van Jacoline Steegstra won ik haar boek Liefde kun je leren, met het bijbehorende kaartspel voor koppels: Leren Liefhebben. Als dank daarvoor schrijf ik graag deze recensie.

Mijn mening:

Het boek en het kaartspel hebben dezelfde look en feel. Mooie, vrolijke kleuren op het boek en het doosje, wat mij echt uitnodigt om te gaan lezen. Door de lichte kleuren oogt het onderwerp niet zwaar, zoals ik van tevoren even dacht. Maar zwaar blijkt het onderwerp absoluut niet. Wel belangrijk.

Het boek telt 124 pagina’s en is daarmee geen dikke pil, maar de inhoud is des te waardevoller. In acht hoofdstukken legt Jacoline de zeven sleutels voor een hechte relatie uit. Bij een aantal hoofdstukken dacht ik: dat is eigenlijk heel logisch. Maar als je je er niet van bewust bent, kun je ongemerkt uit elkaar groeien, totdat je in een crisis belandt en dan moet zien te redden wat er nog te redden valt.

Ik heb hier veel van geleerd. Als er een crisis in je relatie is (geweest), ben je geneigd om alleen nog maar dat te zien. Alleen die slechte periode. Maar dat is niet waarom je van je partner bent gaan houden, waarom je graag bij elkaar bent. Het is dus zeker wel eens goed om terug te denken aan die allereerste periode dat je samen was. Daardoor voelde ik weer de fijne spanning die ik elke keer had als ik hem weer zag. Tuurlijk, we zijn beide ouder geworden en hebben inmiddels twee prachtige, lieve kinderen, maar diep vanbinnen zijn we die jonge twintigers die elkaar net leerden kennen. En eerlijk gezegd, die crisis (verslaving met herstel) heeft ons uiteindelijk alleen maar sterker gemaakt, ook al is het vertrouwen soms nog een beetje wankel.


Het mooiste inzicht haalde ik uit hoofdstuk 7. De ondertitel is Vul het vat van de liefde. In dit hoofdstuk maakt Jacoline de grappige, maar ook zeker treffende vergelijking met het computerspelletje The Sims. Je moet leren wat de ander nodig heeft om zijn energielevel, maar ook liefdeslevel op peil te houden. Doe je dat niet, dan zakt het niveau van deze levels onder 0 en liggen ruzie en uiteindelijk scheiding op de loer.

Ik was me hier eigenlijk niet van bewust dat dit zo veel invloed heeft op je relatie. Ik ben het meteen gaan proberen; uit eigen beweging heb ik de afwasmachine in- en uitgeruimd, de was gedraaid en de pelletkachel schoongemaakt. Het resultaat: bij thuiskomst zag mijn man wat ik gedaan had en kreeg ik spontaan een lach en een knuffel met de woorden: “Dit is fijn thuiskomen.” Pas op dat moment had ik door dat de balans in het huishouden te veel naar zijn kant was doorgeslagen, terwijl hij, net als ik, hele dagen werkt. Het wordt dus hoog tijd om met z’n tweeën eens een goede planning en een eerlijkere verdeling te maken.

Dan het kaartspel: het kaartspel zit in een mooi doosje met een lint onder de kaarten, zodat je ze er makkelijk uit kunt halen. De kaarten zien er mooi uit, vrolijke kleuren, mooie quotes en uitdagende en soms pittige vragen. Het zet je echt even aan tot nadenken over je relatie met elkaar.

Mijn man (ook al zijn we dan niet getrouwd) had in eerste instantie aangegeven dat hij samen met mij het boek wel wilde lezen, maar uiteindelijk heeft hij daar de tijd niet voor genomen. Ik kon hem wel verleiden om een paar kaarten uit het kaartspel te pakken. Dit hebben we gewoon willekeurig gedaan. Het heeft verrassende gesprekken opgeleverd en we zijn zeker van plan om wekelijks 1 kaart met elkaar te blijven bespreken. We kunnen dus wel een jaar vooruit met deze 52 kaarten! En ik verwacht dat we zeker het boek er nog wel eens bij pakken om weer even te kijken hoe we onze band weer kunnen versterken als die weer even dreigt te verslappen. Een zeer waardevol boek en kaartspel dus voor een gezonde, hechte relatie!


Getrouwd zijn voor het leven is een kunst, maar het is beslist haalbaar. Jacoline Steegstra reikt in Liefde kun je leren zeven verrassend bruikbare sleutels aan voor een hechte relatie en helpt je om je relatie opnieuw – of misschien wel voor het eerst – bewust vorm te geven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *