Meer offline

12 november 2021
Delen via:

Eline Hoogenboom deelt over haar strijd met social media: aan de ene kant wil ze veel delen en laten zien, maar aan de andere kant is ze terughoudend omdat ze anderen niet wil kwetsen. Hoe ben je, ook online, #notsoperfect?

Het is wat ironisch; ik verkoop mezelf als social media-adviseur en geef ondernemers advies over hun online personal branding. Ik geloof dan ook erg in social media als kracht voor je bedrijf. Maar om meer tevreden te zijn met een #notsoperfect leven ben ik ervan overtuigd dat zo veel mogelijk offline leven echt helpt. Ik zie het om me heen: de vriendinnen die niet actief zijn op social media (ja die heb ik) lukt het veel beter om in het hier en nu te leven; zij voelen zich veel minder opgejaagd. Het lukt ze veel beter van het kleine te genieten. Ze zijn niet bezig met het gevoel dat ze niet middelmatig mogen zijn en zijn daar perfectly happy mee. Ik ervaar het zelf ook: op zondag heb ik mijn telefoon altijd op de slaapkamer liggen en ben ik echt offline. Het helpt me om dan helemaal tot rust te komen, te genieten van het gezelschap van manlief en echt in een boek of spelletje te duiken. Ik heb dan geen opgejaagd gevoel.

Kiezen wat ik deel

Ik vind het geen prettig idee als veel mensen veel van me weten. Zo maak ik nooit bekend wat mijn woonplaats is en deel ik ook nooit mijn hele huis, maar kleine stukjes ervan. Johannes, mijn man, houdt er niet van om vaak online te verschijnen, dus van hem en ons samen kan ik niet veel delen. En ik ben voorzichtig met al te veel happy plaatjes. Omdat ik me er dus erg bewust van ben dat het anderen kan kwetsen. Zo betrap je mij niet snel op openlijk gezwijmel, omdat ik te goed weet hoe irritant dat is als single. Ook zal ik nooit uitgebreid een eventuele zwangerschap aankondigen. Laat staan een foto van een echo delen. Call me oldfashioned, maar ik vind dat echt heel intiem. En veel te ver gaan om dat met Jan en alleman te delen. ‘Toen ik in het verborgene gemaakt werd…’ Ik vind het fijn om veel voor mezelf en privé te houden. Maar ook hier geldt weer: het kan zoveel mensen kwetsen.

Soulscripts

Ik volg bijvoorbeeld het Instagramaccount van Soulscripts. Hun slogan is: your brokenness is welcome here. Recent heb ik de oprichter, Jordan Lee Dooley, ontvolgd. Ik werd juist nogal moe van haar perfecte leventje en perfecte gezichtje. Ze wil single meiden een hart onder de riem steken door haar eigen perfecte relatie te laten zien. Ze wil daarmee zeggen dat dat hen ook lukt, maar ik werd kotsmisselijk van het zoetsappige gedoe. Laat staan als je single bent. Ik vond er weinig ‘gebrokens’ aan. Aan de ene kant begrijp ik het wel, want ze wil laten zien hoe gelukkig je kunt zijn, maar aan de andere kant vind ik het allemaal toch erg perfect ogen. Dat is dus ook een beetje mijn strijd met social media. Want als je gewoon happy bent, mag je dat natuurlijk delen. Ook op social media voel je wat je in real life voelt: jouw vreugde kan voor iemand anders pijnlijk zijn. Maar als het goed is, houd je daar in het echte leven rekening mee. Dat zouden we op social media ook wat meer mogen doen.

Dit gedeelte is overgenomen uit ‘#Not so perfect’ door Eline Hoogenboom.


In #Not so perfect daagt Eline Hoogenboom je uit om je niet zo perfecte leven te delen. Ze vraagt zich af waarom we de lat zo hoog leggen en we het moeilijk vinden om te falen, en neemt je mee in haar zoektocht naar het antwoord op de vraag: Waarom is er lijden? En hoe gaan we ermee om als ons leven niet zo loopt als we willen? Met haar persoonlijke verhaal, en de verhalen van anderen, moedigt Eline je aan om het imperfecte leven te omarmen en de lat lager te leggen. Het leven is nou eenmaal niet maakbaar, en we redden het niet altijd. Haar belangrijkste boodschap: God weet wat lijden is en houdt van jouw imperfecte ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *