Meet Vera Stanhope – detective met hoed

9 maart 2019
Delen via:
Hoofdinspecteur Vera Stanhope, woont in het Noord Oosten van Engeland. Deze werkverslaafde dame laat zich niet kisten. Gekleed in haar grote jurken, meestal gepaard met een paar stevige kaplaarzen, is ze de schrik van het politieteam. Ze is streng voor bijna iedereen, behalve voor haar oogappel en rechterhand Joe Ashworth. Ze zit bovenop iedere moordzaak in rustige Northumberland. De strenge hoofdinspecteur lijkt misschien een harde, maar beschikt over een klein hartje. Gecombineerd met haar dapperheid, cynische gevoel voor humor en hoge intelligentie probeert ze iedere zaak tot een goed einde te brengen.

Film

 

Als je Vera kijkt, moet je wel tegen een stootje kunnen. Mede dankzij de kunstig geplaatste muziek, zit je vaak op het puntje van je stoel. Als ik er ’s avonds een alleen kijk, kijk ik wel even goed rond voordat ik mijn licht uitdoe. Je weet maar nooit 😉

En toch, mede dankzij de ontzettend grappige dialogen, is Vera veel meer dan een goede detective. Het barre landschap omringt je in elke aflevering en zelfs ik zou er van op het platteland willen wonen. Jeanette Winterson omschrijft het engelse platteland als adembenemend, maar niet met een verzachtende schoonheid. En dat is wat je ook ziet in Vera, een landschap geteisterd door water en wind, afgelegen en confronterend. Tegelijkertijd kun je niks anders dan verliefd worden op de hele setting. Ondanks dat Vera regelmatig in actie moet komen vanwege een misdrijf, zou je er ter plekke een huis kopen.

Boeken

Officieel is deze serie (te vinden op youtube) gebaseerd op de boeken van Ann Cleeves. Het mooiste boek is Lokvogel waarin drie vrouwen werken aan een milieuproject in het noorden van Engeland. In dit onherbergzame gebied zijn ze op elkaar aangewezen, maar geen van hen speelt open kaart. Ieder heeft zo haar eigen belangen.  Wanneer er kort na elkaar twee doden vallen, wordt het onderzoeksteam geconfronteerd met inspecteur Vera Stanhope. Een vrouw die er wel heel onconventionele methodes op na houdt. Langzaam maar zeker lopen de onderlinge spanningen op..

De boeken van Vera zijn geschreven door Ann Cleeves. Cleeves is bestsellerauteur van Reddende engel en groeide op in een dorpje in North Devon, waar haar vader leraar was. Ze studeerde aan de universiteit van Sussex, waarna ze een baan kreeg bij de kinderbescherming en later bij een vrouwenopvangcentrum. Vanaf 1997 is ze werkzaam als reclasseringsambtenaar. In 1983 begon Cleeves met het schrijven van thrillers en detectives en inmiddels heeft ze ruim twintig boeken op haar naam staan. Stille stem, het vierde deel in de Vera Stanhope-reeks, verschijnt in 2013.

Reacties (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *